Primarul Borcean profita de experienta olandezilor

Primarul Borcean profita de experienta olandezilor

Scris de Răzvan Mihalcea – CARANSEBEŞ – Reciclarea deșeurilor, pistele de biciclete și turismul au reprezentat principalele subiecte de discuție ale primarului Felix Borcean, în vizita efectuată zilele trecute în Olanda, la invitația Primăriei Middelharnis. O vizită după care oficialul caransebeșean a tras concluziile necesare pentru realizarea unor proiecte cu fonduri europene.

„Cel mai impresionant a fost sistemul de management al deșeurilor, știut fiind faptul că olandezii reciclează circa 28 de sortimente, de la sticle până la azbest și saltele de canapea, pentru fiecare există containere separate. Am vizitat deponeul, este foarte curat, este amplasat pe fosta groapă de gunoi care a fost acoperită complet. Lucrează foarte atent, reciclează sticlele pe culori, alb, verde, maro, reciclează deșeurile menajere, în orașe există containere speciale și subterane pentru aceste tipuri de deșeuri, lucrurile funcționează perfect, la fel cum ne dorim să se întâmple și la noi. Am discutat despre reciclarea deșeurilor, ca să accesăm un astfel de proiect, urmând ca la deponeul de la Lupac să transportăm o cantitate mai mică, ceea ce înseamnă costuri mai mici”, a precizat primarul Caransebeșului.

În ce privește amenajarea pistelor de biciclete, Borcean a declarat că a profitat de experiența gazdelor în acest domeniu, știut fiind faptul că Olanda este una din țările cu cea mai avansată rețea de piste de biciclete din lume. „Olandezii au circa 36 de mii de kilometri de piste de biciclete, practic toate localitățile sunt interconectate și poți ajunge oriunde, din orice punct, pe bicicletă, am mers practic în zona cea mai performantă din acest punct de vedere. Am profitat de această vizită ca să atingem și acest punct pentru proiectul pe care-l dorim cât mai curând implementat în Caransebeș. Ca și elemente de detaliu, un kilometru de pistă de bicicletă în Olanda costă 300 de mii de euro, iar noi avem prognozat un cost de 40 de mii pe kilometru de pistă de biciclete. Diferențele sunt mari, la ei pistele sunt de 2,5-3 metri, nu știu dacă o să reușim același ecartament în Caransebeș, în funcție de topografia locului”, a adăugat edilul, potrivit căruia olandezii din Middelharnis au rămas surprinși când au auzit că există asemenea posibilități de accesare a fondurilor europene.

„Mai în glumă, mai în serios, le-am spus că sunt atât de bine articulați încât nu au nevoie de aceste fonduri. Prezentarea pe care noi am făcut-o acolo, prin Serviciul de Integrare Europeană, le-a plăcut. Vizita a fost un real succes, am fost primiți foarte bine de Primăria Middelharnis, în frunte cu primarul Ada Grootenboer, ei s-au arătat interesați de o colaborare cu Primăria Caransebeș, pentru a învăța unii de la alții lucruri importante pentru ambele comunități”, a încheiat primarul Felix Borcean.

Sursa: http://www.caon.ro/primarul-borcean-profita-de-experienta-olandezilor/1729718