La Caransebes, arta impotriva violentei

La Caransebes, arta impotriva violentei

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Vineri, la Caransebeș, s-a mai încheiat o ediție, cea cu numărul 14, a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală.

Travertinul a fost cel care, de această dată, a suportat dălțile celor 11 artiști sosiți în Țara Gugulanilor de pe 5 continente, pentru a crea în cadrul celui mai important eveniment de acest gen din Europa. „Am avut încă o dovadă că arta nu este o problemă de loisir, ci un element fundamental al existenței noastre, într-o lume care a luat-o razna. Spre deosebire de andezitul de anul trecut, care este un material feroce, îndărătnic, masculin, greu de abordat, travertinul este imprevizibil, feminin, capricios, plin de surprize, niciodată nu știi ce iese la a doua lovitură de daltă. Lucrările din acest an arată încă o biruință a creației, a spiritului, asupra materiei”, a spus criticul de artă Pavel Șușară, unul din cei care au gândit această tabără încă de la începuturile sale.

Un alt inițiator al simpozionului, fostul edil Marcel Vela, crede că „simpozionul de la Caransebeș reprezintă și un mesaj pentru alte orașe. Faptul că sculptori din 5 continente, indiferent de religie sau confesiune, s-au regăsit în Țara Gugulanilor, în armonie și prietenie, arată că arta și cultura pot fi un limbaj comun împotriva violenței, a urii”. Simpozionul de la Caransebeș, unic în Europa, se va bucura și pe mai departe de sprijinul adminsitrației locale. „Sper ca și pe viitor acest simpozion să aibă aceeași consistență, administrația locală le va sprijini cu tot ceea ce ține de ea”, a precizat și noul primar, Felix Borcean.

Pentru viitor, organizatorii se gândesc la o ediție cumateriale reciclabile. „Avem în plan metalul dar șimaterialele reciclabile, adică sculptorii vor primi lemnul, plasticul sau alte deșeuri și vor crea pe loc, fără un tipar dinainte stabilit”, am aflat de la coordonatorul simpozionului, sculptorul Eugen Petri.

Cei 11 artiști care și-au lăsat o parte din suflet în acest an la Caransebeș sunt Andre Naegelen – Franţa,Agnessa Petrova – Bulgaria, Hermann Gschaider – Austria, Carlos Monge – Mexic, Thierry Ferreira – Portugalia, Jorge Schroder – Brazilia, Ayhan Kayapinar – Turcia, Klaus Hunsicker – Germania, Jose Miguel Fonseca – Chile, Samia Monsef – Egipt şi Eugen Petri din România. „Sperăm să vă placă ceea ce lăsăm aici, sunt părți ale culturilor noastre”, a fost mesajul artistei din Bulgaria, în timp ce „sarea și piperul” ediției din acest an, egipteanca Samia Monsef a fost extrem de emoționată și i-a mulțumit lui „Coajă”, adică directorului Casei de Cultură, Ioan Cojocariu. „Mulțumesc și tuturor celorlalți colegi cu care am lucrat în tabără, de la care am învățat foarte multe”, a spus micuța artistă venită tocmai de la Piramide, în timp ce neamțul Klaus Hunsicker a caracterizat simpozionul ca unul „special, în care am putut afla mai multe despre România și despre mentalitatea oamenilor de aici. Cred că a fost foarte important să lucrăm împreună, atât de diferiți ca națiuni, mai ales în aceste vremuri, să arătăm că suntem totuși o singură lume”. Lucrările celor 11 artiști sunt expuse, pentru moment, în tabăra unde aceștia au muncit timp de o lună, de pe malul Sebeșului.