Laleaua care a pornit timpul Bisericii Catolice din Caransebes

Laleaua care a pornit timpul Bisericii Catolice din Caransebes

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Și în acest an, Biserica Romano-Catolică din Caransebeș a avut parte de lucrări de reabilitare și modernizare. Cu fonduri obținute pe un proiect depus la Primăria Caransebeș, s-a reușit reabilitarea și electrificarea clopotelor, precum și schimbarea ceasului din turn, care deveniseră aproape în totalitate nefuncționale.

Potrivit preotului paroh Martin Neagu, lucrările au fost începute în vară și încheiate chiar zilele trecute. „Cred că s-a realizat ceva frumos pentru comunitatea noastră de  catolici, dar și pentru întreaga comunitate din Caransebeș.Am reușit să electrificăm clopotele,funcționează toate, sunt patru clopote în turn, cel mai vechi fiind de pe la 1846-1848. Până acum foloseam doar două dintre ele, celelalte două fiind avariate. Așa cum poate ați auzit, marchează deja timpul, adică sfertul, jumătatea, trei sfertul, ora exactă, ca și un ciocan separat care bate ora fixă de fiecare dată. Au fost schimbate și vechile cadrane ale ceasului din turn, au fost aduse altele, moderne, ceasul funcționează prin GPS și pe timp de noapte, de la 7 seara până la 7 dimineața, este iluminat”, a precizat Neagu.

Acesta ne-a spus și cum s-a ajuns la reabilitarea clopotelor și a ceasului, o poveste țesută chiar în noaptea de Înviere din acest an. „În timpul slujbei la care a participat și domnul primar Marcel Vela, am observat cum dânsul era foarte atent la ceva ce apoi am observat și eu în timpul liturghiei.Undeva, aici, la altarul închinat Sfintei Fecioare Maria, printre ornamentele florale, se aflau niște flori care pur și simplu atârnau, lalele dacă nu mă înșel, și una dintre acele lalele, era singura, a început să penduleze toată liturghia. Când am pornit în procesiune, m-a întrebat dacă ceasul din turn funcționează, i-am spus că nu și nu este posibil acest lucru până nu vor electrificate clopotele, iar noi, fiind o comunitate mică, nu ne permitem financiar acest lucru. Dânsul mi-a spus atunci că vom avea tot sprijinul din partea Primăriei și a Consiliului Local ca să demarăm această lucrare. Când ne-am întors din procesiune, poate nu vă vine să credeți, dar așa este, acea lalea nu mai pendula. Poate că aceasta a fost voința lui Dumnezeu, un semn pe care, spun eu, atunci domnul primar l-a observat, iar astăzi suntem mândri că s-a putut rezolva ceva ce noi, ca și comunitate, nu am fi reușit niciodată”, ne-a povestit preotul paroh Martin Neagu.

Biserica Romano-Catolică este una dintre cele mai vechi clădiri din Caransebeş, fiind construită în anul 1730, iar lucrările de reabilitare din ultimii ani au transformat-o într-o atracție căutată de cei care vizitează municipiul de pe Timiș și Sebeș.

Sursa: http://www.caon.ro/poveste-cu-ceas-si-lalele-a-bisericii-catolice-din-caransebes/1722655