Get Adobe Flash player

O drona nu era mai importanta decat un om

Scris de Nina Curița – CARANSEBEŞ – Chiar dacă a dispărut în râul Timiş, chiar dacă a fost scumpă, valoarea ei păleşte în faţa importanţei misiunilor pentru care a fost achiziţionată.

O echipă de scafandri specializaţi din Constanța caută, începând de joi, o dronă a Primăriei Caransebeș care s-a prăbușit săptămâna trecută în râul Timiș, în zona Parcului Teiuș. Drona cu cameră cu termoviziune, produsă în Danemarca, fusese folosită în operațiunile de salvare a unei femei care a ameninţat că se va sinucide în seara zilei de 5 martie, aruncându-se în râul Timiș.

Alarma a fost dată de soţul acesteia prin apelul de urgenţe 112, bărbatul alertând autorităţile după ce a găsit în frigider un bilet ce anunţa intenţia femeii.

Potrivit reprezentanților Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în timpul misiunii pe timp de noapte, aparatul în valoare de 72.000 de euro s-a lovit de creanga unui copac de pe malul râului și a căzut în apă, de unde nu a mai putut fi recuperat. Doi scafandri au periat încă de joi dimineață albia râului Timiș, începând din zona Parcului Teiuş, însă fără succes, operațiunile urmând să fie continuate.

Drona a fost achiziționată de municipalitatea dinCaransebeș în cadrul unui proiect transfrontalier finanţat de către Uniunea Europeană, derulat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne de la Belgrad, implementarea pentru partenerul român fiind în valoare de 1.235.942 euro.

„Am promovat si accesat acest program care, pe lângă softuri de ultimă generaţie pentru situaţii de urgenţă şi alte dotări de intervenţii, are şi trei drone ce pot fi folosite într-o mulțime de aplicații, cum ar fi căutări de persoane, accidente aviatice, incendii de pădure, avalanșe sau inundații. Drona sper să o recuperăm, este în garanţie şi poate fi reparată de către producător indiferent de avarii. Din păcate, persoana căutată atunci a fost găsită înecată noaptea, apelul la 112 fiind dat prea târziu, victima recurgând la acest gest tragic încă din timpul zilei. Dincolo de tot ce se comentează despre această dronă, cel mai important era să salvam un om disperat şi dezamăgit de viaţă”, a precizat viceprimarul Filip Strejariu, explicând rațiunile care au stat la baza aplicării pentru aceste fonduri europene şi ce s-a întâmplat în acea noapte tragică.

Sursa: http://www.caon.ro/o-drona-nu-era-mai-importanta-decat-un-om/1513811

 

Lasă un răspuns