Revolutionarii, intre ranile amintirilor si prezent

Revolutionarii, intre ranile amintirilor si prezent

Scris de Răzvan Mihalcea – CARANSEBEȘ – În urmă cu 26 de ani, mii de caransebeșeni veneau în fața Consiliului Popular strigând împotriva regimului comunist și făceau din capitala gugulanilor al doilea oraș liber din România.

Luni, revoluționarii de atunci, mult mai puțini la număr față de anii anteriori, au rememorat momentele în aceeași sală, Aula „1 Decembrie”, de unde în 1989 le vorbeau cu curaj concitadinilor. Cu amărăciune dar nu cu resemnare, revoluționarii au în continuare nemulțumirile lor, mai ales în ce-i privește pe cei care i-au încătușat, umilit sau au deschis focul asupra lor. „Ce Revoluție mai este asta, când comandantul milițienilor din Caransebeș în seara de 21 decembrie când s-a tras în noi, căpitanul Gheorghe R., este astăzi politician și director de instituție guvernamentală în Caraș-Severin?”, a intrebat, retoric, unul dintre conducătorii Revoluției la Caransebeș, Gheorghe Popescu.

Emil Radu, arestat în ’89 alături de alți trei colegi de laICM Caransebeș pentru că a scris lozinci anticomuniste pe zidurile uzinei, a rememorat momentele judecării. „Am fost aduși în zeghe și cu cătușe la Judecătoria Caransebeș, în sală erau doar milițieni, securiști și magistrați, niciun civil. Un ofițer de miliție a venit la mine și mi-a spus că voi plăti pentru ceea ce am făcut și că numele nostru nu va fi rostit niciodată. În anii ’90 am fost supus unor presiuni foarte mari, să am grijă ce declar, din cauza asta am și plecat din Caransebeș”, a spus unul din tinerii care a reprezentat scânteia ieșirii caransebeșenilor în stradă.

În memoria celor care au făcut din Caransebeș al doilea oraș liber în decembrie 1989, municipalitatea a amplasat un drapel al Revoluției, pe pasarela spre Gară. „Am dorit să lăsăm generațiilor care vin un simbol al Revoluției,vizibil din toate părțile. Drapelul este amplasat la o înălțime de peste 30 de metri iar pe soclu va fi scris <<Caransebeș-oraș martir>>. Acum 26 de ani a fost o zi plină de durere și de sânge, dar și de speranță într-un viitor mai bun pentru Caransebeș și România”, a precizat primarul Marcel Vela. Drapelul a fost sfințit de episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Lucian, în cadrul ceremonialului de depunere de coroane la monumentul Revoluției din fața fostei clădiri a Miliției, loc din care în urmă cu 26 de ani se deschidea focul asupra manifestanților anticomuniști.

Sursa: http://www.caon.ro/revolutionarii-intre-ranile-amintirilor-si-prezent/1602230