Vela a castigat, deocamdata, procesul cu Consiliul Judetean

Vela a castigat, deocamdata, procesul cu Consiliul Judetean

Scris de Nina Curița – CARAŞ-SEVERIN – Instanţa a decis să anuleze hotărârea prin care forul administrativ nu i-a mai acceptat revenirea asupra demisiei şi continuarea activităţii de consilier judeţean.

După cum ştiţi, anul trecut, după alegeri, preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, a demisionat din funcţia de consilier judeţean. Însă, dându-şi seama că dezamăgeşte votul cărăşenilor, a revenit imediat asupra demisiei. Ghinion! Consiliul Judeţean nu l-a mai acceptat ca şi consilier, motiv pentru care Marcel Vela şi-a căutat dreptatea în instanţă, cerând anularea actului administrativ prin care îi era refuzată revenirea asupra demisiei. Acelaşi lucru, respectiv anularea HCJ nr. 139/15.07.2016, l-a cerut şi Instituţia Prefectului Caraş-Severin. După toate înfăţişările, ultima fiind la finele lunii ianuarie 2017, prima instanţă, respectiv Tribunalul Caraş-Severin, a hotărât să îi dea dreptate lui Marcel Vela.

Pe fondul cauzei, analizând întreg materialul probator administrat în cauză, Tribunalul a găsit întemeiate acţiunile formulate de Prefectul Judeţului Caraş-Severin şi Vela Ion Marcel, cu consecinţa anulării Hotărârii Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr. 139/15.07.2016.

În hotărâre, judecătorul susţine că: „Reclamantul Vela Ion Marcel a dobândit calitatea de consilier judeţean la alegerile locale din iunie 2016, exercitând din acel moment un mandat public. Prin HCJ la data de 15.07.2016, forul judeţean a luat act de demisia consilierului judeţean Vela Ion Marcel, act unilateral intervenit la data de 06.07.2016 şi înregistrat la Consiliul Judeţean la data de 06.07.2016 sub nr. 12793. La data de 14.07.2016, reclamantul Vela Ion Marcel înregistrează la Consiliul Judeţean un nou înscris cu nr. 13423 prin care înţelege să îşi retragă demisia formulată la data de 06.07.2016. Prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean a fost convocată pentru data de 15.07.2016, când a fost emisă HCJ nr. 139 prin care s-a luat act de demisia consilierului judeţean fără a fi avută în vedere retragerea acesteia, respectiv situaţia nou apărută. (…) Conform dispoziţiilor art. 9 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 393/2004, calitatea de consilier judeţean poate înceta înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul demisiei, situaţie în care, cu ocazia primei şedinţe ordinare a Consiliului Judeţean, acesta trebuia să ia act de situaţia apărută conform art. 12 alin. (1) din Legea nr. 393/2004 cu consecinţa vacantării postului de consilier judeţean. În mod nelegal a procedat pârâtul Consiliul Judeţean Caraş-Severin, având în vedere că la momentul emiterii HCJ a luat act de un act unilateral de voinţă ce nu mai era valabil, acesta fiind retractat în totalitatea sa, retractare ce reprezenta situaţia apărută şi valabilă la data emiterii HCJ“.

Instanţa mai susţine că starea de fapt a fost recunoscută de toate părţile, singura contradicţie referindu-se la posibilitatea sau imposibilitatea instituţiei retragerii demisiei: „Este adevărat faptul că în Legea nr. 393/2004, legea ce guvernează statutul aleşilor locali/judeţeni, nu există nici un articol sau menţiune care să stabilească modul de soluţionare a retragerii demisiei, însă din interpretarea dispoziţiilor legale în ansamblul lor rezultă că retragerea demisiei poate fi făcută înainte de intervenţia unei hotărâri prin care s-ar fi luat act de demisie. În practică, interpretarea normelor de drept civil este impusă de mai multe împrejurări. Scopul interpretării unei norme juridice civile constă în a vedea care este sfera situaţiilor de fapt concrete la care norma juridică respectivă se referă şi a se asigura astfel corecta aplicare a acelei norme“. Aşadar, potrivit Tribunalului Caraş-severin, interpretarea legii civile reprezintă o etapă în procesul aplicării legii,conţinutul interpretării fiind tocmai stabilirea sensului voinţei legiuitorului, exprimată într-o anumită normă de drept civil.

„În primul rând, oricât de bună este o lege la data adoptării ei, ulterior, ea este depăşită de dinamica vieţii, apărând situaţii care nu au fost avute în vedere de legiuitor, punându-se astfel problema de a şti dacă situaţia nou ivită poate fi încadrată sau nu în ipoteza unei anumite norme de drept civil. (…) Ultimă regulă de interpretare logică pe care o va reţine şi Tribunalul se exprimă prin adagiul actus interpretandus est potius ut valeat, quam pereat, ceea ce înseamnă că norma juridică trebuie interpretată în sensul aplicării ei, iar nu în sensul în care să nu se aplice. Această regulă de interpretare este prevăzută de art. 1268 alin. (3) C.civ., pentru interpretarea contractelor, dar, pentru identitate de raţiune, ea este extinsă şi la interpretarea normelor de drept civil. Astfel, din interpretarea normelor juridice, atâta timp cât Legea nr. 393/2004 nu prevede o dispoziţie concretă prin care instituţia demisiei să nu poată fi retrasă, legea trebuie înţeleasă în sensul că retragerea demisiei este posibilă până la momentul devenirii ei efective prin constatarea Consiliului Judeţean“, se arată în sentinţă.

Tribunalul constată că pârâta, respectiv Consiliul Judeţean, a recunoscut implicit faptul că demisia nu a produs efecte juridice, prin convocarea reclamantului Vela Ion Marcel în calitate de consilier judeţean pentru şedinţa ordinară din 15.07.2016, situaţie în care acesta şi-a exprimat votul în raport cu celelalte proiecte de pe ordinea de zi. În baza celor de mai sus, Tribunalul constată că HCJ nr. 139/15.07.2016 a fost emisă în baza unui act unilateral de voinţă care nu mai era valabil exprimat la data emiterii hotărârii, acesta fiind retras anterior producerii efectelor juridice specifice demisiei, cu consecinţa firească a anulării actului atacat. Faţă de cele de mai sus, în baza art. 18 din Legea nr. 554/2004, Tribunalul a respins excepţia lipsei calităţii procesuale a lui Vela Ion Marcel şi excepţia lipsei de interes a lui Vela Ion Marcel, invocate prin întâmpinare de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin. De asemenea, a admis acţiunea formulată de reclamanţii Prefectul Judeţului Caraş-Severin şi Vela Ion Marcel în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Judeţean Caraş-Severin, iar pe cale de consecinţă a anulat Hotărârea Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr. 139/15.07.2016. Consiliul Judeţean poate face recurs, Curtea de Apel fiind ultima instanţă care decide definitiv filmul ciudat în care joacă Consiliul Judeţean şi Marcel Vela.

Sursa: http://www.caon.ro/vela-a-castigat-deocamdata-procesul-cu-consiliul-judetean/1797471