Ziua Justitiei, deja sarbatorita la Caransebes

Ziua Justitiei, deja sarbatorita la Caransebes

Scris de Alexandra Gorghiu – CARANSEBEŞ – Instituită prin Hotărârea nr.354 a Guvernului României încă din anul 1994, Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în fiecare an în prima duminică a lunii iulie. În 2017 aceasta va fi marcată în 2 iulie, însă oamenii legii din oraşul de pe Timiş şi Sebeş au devansat-o în 23 iunie.

O manifestare festivă complexă a avut loc vineri la Judecătoria Caransebeş, în contextul Zilei Justiţiei fiind evocaţi şi cei 145 de ani de activitate judiciară în această clădire. Sub genericul „Istorie şi justiţie la răscrucea secolelor XIX şi XX” reprezentanţii Judecătoriei din municipiu, ai Tribunalului Caraş-Severin şi Curţii de Apel Timişoara, dar şi ai altor instanţe şi parchete au evocat istoricul activităţii lor printr-o expoziţie documentară menită să aducă istoria în sala de judecată. Pe pereţii sălii au fost expuse documente vechi de la Tribunalele Caransebeş şi Oraviţa, de la judecătorii, firme sociale şi particulare, avocaţi, judecători, toate ilustrând o intensă activitate desfăşurată în decursul anilor. Intenţia organizatorilor a fost aceea de a delimita locul înfăptuirii actului de justiţie, adesea confundat cu televiziunea, presa scrisă şi mediile on-line.

În discursul său, Adina Puşcaş – preşedintele Judecătoriei Caransebeş, a precizat că Tribunalul Regesc la Caransebeş a fost înfiinţat prin Descriptul Regesc din 9 iunie 1872, iar judeţul Severin a fost singurul din ţară unde, în perioada interbelică, au funcţionat două tribunale, respectiv cel de la Lugoj şi cel de la Caransebeş. „Cred şi susţin sistemul de justiţie din România – a adăugat ea, militez pentru legi clare, simple şi sigure şi vreau să învăţăm din istorie pentru ziua de azi şi să sperăm că cea de mâine va fi mai bună”.

Cele 50 de documente au fost prezentate de Ovidiu Laurenţiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, care a vorbit despre memoriile lui Petru Talpeş din Cornereva, un autentic model pentru juriştii din Banat. Au mai avut intervenţii salutare Carmen Albert de la Muzeul Banatului Montan şi istoricul Constantin Brătescu din Caransebeş.

În finalul manifestării a avut loc un moment artistic susţinut de poetul Ioan Jorz, care a destins atmosfera cu epigrame şi anecdote, elevi ai Liceului Teoretic „Sfântul Dimitrie” din Teregova coordonaţi de prof. Gabriela Bica prezentând sceneta „Chemarea libertăţii” pe tema luptei anticomuniste. De asemenea, elevi de la Colegiul Naţional „C.D.Loga” s-au remarcat cu un program muzical.

Sursa: http://www.caon.ro/ziua-justitiei-deja-sarbatorita-la-caransebes/1854702