Academie de folclor la Caransebes?

Academie de folclor la Caransebes?

CARANSEBEŞ – Municipiul ar putea avea în 2015 o astfel de instituţie, Casa de Cultură „George Suru” intenționând să dezvolte un proiect transfrontalier în acest sens, partener fiind Centrul Cultural din Vârșeț.

De altfel, oficialii celor două instituții au pus la punct zilele trecute detaliile unei colaborări în plan cultural, care se va concretiza în perioada următoare printr-un parteneriat care va sta la baza demarării proiectelor comune.

 „Am făcut primul pas în colaborarea dintre instituțiile de cultură din Caransebeș și Vârșeț. Centrul Cultural din Vârșeț este interesat de toate cele trei proiecte pe care ni le-a propus d-l Cojocariu, însă trebuie să vă spun că cel mai mult ne-a plăcut ideea Academiei de Folclor ale cărei detalii le-am pus deja la punct”, a spus, la finalul discuțiilor, directorul Centrul Cultural din Vârșeț, Nada Grozdanic.

Academia de Folclor se va adresa în principal copiilor, care vor fi selecționați din zona Caransebeșului, cunsocută întotdeauna ca un nesecat izvor de talente.

„Proiectul nostru vizează atât instrumentiștii cât și soliștii vocali sau coregrafia. La această academie, cursurile vor fi gratuite, vor avea o durată de 2-3 ani în funcție de dificultatea instrumentului, iar la final cursanții vor primi atestate profesionale cu care se pot angaja la diferite ansambluri. Ei sunt totuși obligați ca cel puțin 3 ani să slujească ansamblurile de pe lângă Casa de Cultură la marile evenimente, ca o recompensă a eforturilor noastre financiare și umane”, a precizat și directorul instituției-reper a culturii din capitala gugulanilor, Ioan Cojocariu.

Acesta a mai adăugat că, pe lângă Academia de Folclor, colaborarea cu Centrul Cultural din Vârșeț ar putea viza și reablitarea cinematografului „Tineretului” sau realizarea unei Case a creației pentru oamenii de cultură și artă din Caransebeș.

Sursa: http://www.caon.ro/