Apel la unitate, de Centenarul Marii Uniri

Apel la unitate, de Centenarul Marii Uniri

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Chiar dacă afară erau minus două grade, sute de caransebeșeni au îndurat frigul și au venit în centru, la manifestările de 1 decembrie, Ziua Națională a României, mai ales că în acest an se împlinesc și 100 de ani de la Marea Unire.

Mulți copii cu baloane roșii, galbene și albastre, părinți și bunici cu cocarde tricolore sau în costume populare, militari, jandarmi și pompieri, au dat culoare zonei din fața Catedralei Episcopale. În alocuțiunea sa, primarul Caransebeșului, Felix Borcean, a vorbit despre visul frumos al neamului românesc, Marea Unire, lansând și un apel la unitate, în condițiile în care cei de acum 100 de ani reușeau să lase ceva în urma lor, iar cei de astăzi nu.

„Ceea ce au făcut înaintașii noștri acum 100 de ani a fost un lucru extraordinar. Mă gândeam că făuritorii Unirii reușeau să construiască edificii, mă uit la Colegiul Național <<Traian Doda>>aici, lângă noi, construit într-un singur an, la clădirea Primăriei, la fel. Noi, cei de astăzi, de ce nu reușim așa ceva? De ce nu punem lucrurile în mișcare? De ce avem nevoie de atâtea avize și autorizații de la Mediu, ISU, Ape și așa mai departe, când am putea prin înțelegere și unitate, să construim și noi ceva. Vă propun ca temă a Centenarului Marii Uniri să încercăm și noi să realizăm ceva, să construim un nou spital. Avem Catedrală, avem școli, dar nu avem un spital. Vă propun acest lucru în această zi solemnă! La mulți ani, români, La mulți ani, România!”, a spus Borcean.

În cadrul manifestărilor, au fost acordate și trei titluri de cetățean de onoare, muzicianului caransebeșean Alexandru Petria, doinitorului Iosif Ciocloda și regizorului Ioan Cărmăzan.

Momentul mult așteptat a fost defilarea militarilor, jandarmilor și pompierilor, pe acordurile fanfarei, sub Arcul Unității Spiritual Creștine, după care Crucea Identității Naționale și statuia patriarhului Miron Cristea au fost acoperite de flori. Și pentru că, totuși, 1 decembrie este o zi de sărbătoare națională, nu au lipsit masa și dansul, pe platoul din fața Casei de Cultură, acolo unde s-a încins Hora Unirii, în așteptarea sarmalelor și a vinului fiert oferite de municipalitate.

 

Exit mobile version