La o recentă întâlnire cu mai mulți șefi de asociații de proprietari, edilul Caransebeșului le-a transmis acestora să spună locatarilor să fie și mai atenți la colectarea selectivă a deșeurilor, pentru că, până la urmă, tot în buzunarul cetățeanului se răsfrânge aruncarea la grămadă a gunoaielor. „Cu cât procentul de selectare e mai mare, cu atât costurile sunt mai mici, iar costurile sunt ale tuturor, gândiți-vă, tot de la noi, de la cetățeni, luăm aceste sume. Ca să înțelegeți, jumătate din ce depunem la pubelă trebuie să fie selectiv, carton, plastic. Aș vrea să le transmiteți oamenilor să fie și mai multă atenție la selectarea deșeurilor, și vă asigur că selectarea chiar se face, nu cum am auzit că vine mașina și le ia la grămadă. Avem o hală în care se selectează și cartonul, și plasticul, se presează și se vând”, a precizat Borcean.
Și Mihai Minea, administratorul Transal Urbis, a cerut sprijinul asociațiilor de proprietari, mai ales în depistarea neregulilor: „Sumele pe care le putem economisi prin selectarea deșeurilor sunt imense. Au venit acele containere noi, se inscripționează, pe culori, o să le punem în foarte scurt timp la toate platformele pe care le avem. Sunt și aici probleme, pe care va trebui să le rezolvăm parțial cu camere de luat vederi, parțial cu controlul nostru și ajutorul dumneavoastră. Ne gândim și la montarea în zonele cu probleme a unor celule cu cip la platforme și fiecare asociație va primi o cartelă ca la intrare, dar pentru gunoi. Problema e simplă, ai pus unde nu trebuie, ai pus neselectat, primești amendă”.
În ceea ce privește platformele subterane unde se colectează deja selectiv, primarul Caransebeșului s-a declarat mulțumit de randamentul acestora și de modul în care oamenii au înțeles să colecteze selectiv, un exemplu elocvent fiind cea din zona sălii polivalente din Pipirig. Întrebat însă de un președinte de asociație din zona Nord dacă se au în vedere și acolo astfel de platforme, Borcean a fost mai circumspect. „Am văzut, cel puțin în Pipirig, unde sunt montate platformele subterane, că selectarea se face destul de bine, de riguros, chiar am verificat în câteva dimineți. La Nord însă, sincer vă spun, mi-e teamă să pun platforme îngropate pentru că vor fi distruse și investiția e foarte mare. Acolo au dat foc la containere, locul de joacă l-au distrus prin ardere”, a spus primarul. „E adevărat, vorbiți de zona unde au nenorocit și locul de joacă, dar sunt și zone cu oameni civilizați la Nord, unde puteți să puneți subterane”, a adăugat șeful de asociație, chestiunea rămânând în atenția municipalității.
Până atunci, să vedem cât vor rezista noile containere de selectiv în zona amintită… și nu numai acolo.
JCS-R.M.
Sursa: https://caon.ro/atentie-la-selectarea-deseurilor/2386479/
More from my site
- Un pusti din Caransebes joaca la juniorii lui Udinese
- Viata inseamna sa salvezi vieti!
- BULETIN DE STIRI INFOCARANSEBES 02. 04.2014
- Infuzie de aproape un milion de lei pentru resuscitarea Transal Urbis
- Borcean se bazează pe milioanele de euro de la UE
- Caransebeşeanul Andrei Ungur, la prima şedinţă la minister