Au adus muzele la Casa lor

Au adus muzele la Casa lor

 După aproape 20 de ani, Casa de Cultură „George Suru“ din Caransebeș a reintrat cu adevărat, vineri seara, în circuitul cultural al Banatului, printr-un eveniment special în care invitații s-au delectat cu recitalul Filarmonicii din Timișoara.

Galerie foto


Supusă în ultimii ani unor ample lucrări de reabilitare cu fonduri de la bugetul local, clădirea ridicată în 1883 și-a redobândit aspectul elegant, inspirat din arhitectura clasică. De-a lungul anilor, imobilul, care a aparținut în urmă cu două secole negustorului Herman Rosenfeld, a găzduit în spațiile sale prăvălii, frizerii sau cabinete de avocatură, fiind transformat în sală de dans și mai apoi, după cel de-al doilea război mondial, în Casă de Cultură.

Închisă încă din anii ’90, cu proprietari incerți din cauza unor litigii juridice, sala de spectacole a început să-și recapete menirea și frumusețea de altădată după ce conducerea municipalității a decis că acest lăcaș de cultură și artă trebuie să redevină acea vatră de lumină pentru toți cei care îi vor trece pragul. Nu a fost deloc ușor, așa cum a subliniat, în fața a peste 250 de invitați, și primarul Caransebeșului, Marcel Vela.

Casa de Cultură a fost cel mai frumos vis, cea mai frumoasă aventură dacă vreți, de când sunt primar, cu toate piedicile pe care le-am întâmpinat dar care nu au reușit să ne dea înapoi. Ba, dimpotrivă, ne-au mobilizat“, a spus edilul municipiului de pe Timiș și Sebeș. La rândul lui, unul din artizanii transformării Casei de Cultură dintr-o ruină într-o clădire demnă de istoria acestor locuri, nimeni altul decât Ioan Cojocariu, consideră că, acum, cultura nu va mai avea de suferit la Caransebeș.

„Știm că suntem oameni cu adevărat în măsura în care putem să ne innobilăm sufletește, dăruindu-ne actului de cultură“, a precizat, emoționat, directorul instituției. Despre evenimentul în sine trebuie spus că a cuprins, pe lângă discursurile oficialilor, un scurt film de prezentare a zbuciumatei istorii a Casei de Cultură și recitalul de excepție al artiștilor timișoreni, care au prezentat creații de Puccini, Strauss, Ennio Morricone sau Andrew Lloyd Webber, Filarmonica de pe Bega dovedind încă o dată că reprezintă un punct forte al Banatului.

Regalul cultural de vineri seara a reunit la Caransebeșimportante personalități cărașene, precum președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, senatorul Iosif Secășan, deputatul Ion Mocioalcă, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, reprezentanții unor administrații din Serbia dar și alte oficialități locale și oameni de cultură.