Au batut palma pentru reabilitarea sinagogii

Au batut palma pentru reabilitarea sinagogii

Scris de R.M. – CARANSEBEŞ – Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, a primit o delegaţie din partea comunităţii evreieşti.

Reabilitarea sinagogii din Caransebeș și revitalizarea comunității evreiești din municipiu au fost principalele subiecte ale discuțiilor dintre primarul Felix Borcean și o delegație a comunității evreiești din România, condusă de dr. Aurel Vainer, desfășurate marți la sediul municipalității de pe Timiș și Sebeș. Dialogul a fost unul amical, din partea municipalității, alături de primarul Felix Borcean, participând și citymanagerul Andrei Ungur, în timp ce delegația oaspete a fost una mult mai consistentă, cu președintele Federației Comunităților Evreiești – dr. Aurel Vainer, Prim Rabinul României – Rafael Shaffer, Anette Vainer – vicepreședinte Bnei Brith, Ivan Bloch – președintele Comunității Evreilor Lugoj, Israel Sharli Sabag – director JDC pentru România și fosta Iugoslavie și Ery Pervulescu – coordonator programe naționale JDC și fost președinte al Obștei Evreilor Caransebeș.

Cele două părți au convenit ca sinagoga să fie introdusă într-un proiect pe fonduri europene, pentru a fi reabilitată, mai ales în interior. „Întâlnirea a fost una amicală, călduroasă, am discutat foarte mult despre sinagogă, despre posibilitatea renovării ei printr-un proiect pe fonduri europene pe care îl avem în plan. Ar fi necesari cam 2,5 milioane euro pentru reabilitarea integrală a sinagogii, în special a interioarelor clădirii. De asemenea, în discuții am indus și ideea de a organiza mai multe evenimente și în Caransebeș, la această sinagogă, cu mai multe particpări, dintre cele mai diverse, s-au angajat să aducă și asociații culturale din Serbia, din Bosnia Herțegovina”, a precizat, la finalul întâlnirii, primarul Felix Borcean, cel caracterizat în cartea de onoare a Caransebeșului drept „un prieten adevărat al evreilor din România” de către dr. Aurel Vainer. Emoții au fost și pentru Prim Rabinul României, Rafael Shaffer, un om cu legături în Caransebeș din vremea copilăriei. „A fost emoționant să vin în orașul unde părinții mei au lucrat ca medici pediatri între 1953-1956”, a spus liderul spiritual al evreilor din România.

Sursa: http://www.caon.ro/au-batut-palma-pentru-reabilitarea-sinagogii/1896869