Borcean, Dena și Singh, față-n față cu auditul financiar al spitalului

Borcean, Dena și Singh, față-n față cu auditul financiar al spitalului

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Două firme private încasează bani grei pentru servicii medicale care ar putea fi foarte bine efectuate de spital. Aceasta este doar una din concluziile auditului financiar la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, comandat de administrația locală și prezentat joi de o firmă de profil din Sibiu.

Potrivit acestei analize, pe lângă salarii, care reprezintă mai bine de 70 la sută din cheltuieli, spitalul plătește foarte mult pentru servicii prestate de unele firme private, servicii care pot fi efectuate chiar de spital. Iar exemplele date de auditori au fost cele ale Neuromed, pentru investigații imagistice (707.098 lei) și CMI Dr Marinescu Mihaela, pentru analize de laborator (1.373.452 lei), în perioada semestrul II 2017-semestrul II 2018. În condițiile în care spitalul beneficiază atât de RMN, cât și de computer tomograf, precum și de personal care să opereze aceste aparate, este de așteptat ca aceste investigații să fie efectuate intern, aducându-se economii spitalului prin contractarea de mai multe investigații paraclinice. De asemenea, se recomandă o analiză a contractului pentru analizele de laborator privind continuarea sau întreruperea lui”, a fost recomandarea auditorilor.

„La Imagistică programul se va modifica în sensul creșterii veniturilor secției noastre, direcționarea pacienților după terminarea programului de lucru către secția noastră îi va nemulțumi pe cei de la Neuromed, dar asta nu înseamnă că renunțăm la colaborarea cu ei. Pentru analizele medicale am demarat deja procedurile pentru a internaliza acest serviciu, este unul din obiectivele noastre majore, chiar dacă nu se va realiza imediat”, a spus managerul SMUC, Ocavian Dena.

„Este prima oară în mandatul meu când spitalul are un economist ca manager, spitalul a fost tot timpul o prioritate, iar eu sunt mulțumit de măsurile luate în ultimele două luni, chiar dacă sunt deranjante pentru unii”, a precizat și primarul Felix Borcean.

Ce-am mai aflat din auditul prezentat joi conducerilor municipalității și spitalului caransebeșean? Că spitalul pierde bani frumoși din cauză că nu are ambulatoriu, că sunt cazuri în care medicamentele sunt achiziționate și la prețuri de patru ori mai mari sau că sunt entități care activează în spital și care nu-și plătesc nici măcar utilitățile, acestea fiind trecute tot în contul spitalului. Și atunci cum să nu înregistreze spitalul caransebeșean datorii de milioane de lei? Este însă și o veste bună, în sensul că situația se poate redresa dacă spitalul își va crește veniturile și nu va mai fi o vacă numai bună de muls pentru diverse persoane sau firme. Dar asupra acestor subiecte vom reveni în zilele următoare…

Sursa: http://www.caon.ro/borcean-dena-si-singh-fata-n-fata-cu-auditul-financiar-al-spitalului/2196691