Borcean ia lumină din bugetul local, sătul să tot aştepte banii AFM

Întrebat recent în ședința de consiliu local cum se face că Reșița a prins rapid proiectul, iar Caransebeșul nu, primarul Felix Borcean le-a spus aleșilor curioși să nu mai creadă tot ce scrie în presă. „Nu vă luați după toate știrile, știrile sunt bombastice. Da, au depus, în 10 minute, noi am depus de un an și ceva la Fondul de Mediu și nu am primit. Nu știu exact cum o fi fost procedura, așa a apărut în presă, nu știu care e realitatea, dacă așa a fost și că s-au epuizat așa rapid și că Reșița a ieșit victorioasă și noi iar am pierdut. Repet, noi avem acest proiect depus de un an jumate tot pe Fondul de Mediu și tot în analiză este”, a explicat Borcean.

Și până la urmă, în opinia edilului, e neproductiv pentru administrația locală să tot aștepte proiectul de la AFM. Asta arată calculele făcute de economiștii primăriei, conform cărora mai puțin costisitor ar fi dacă s-ar reface iluminatul public din bugetul local, pentru că la ce prețuri ale energiei electrice se prefigurează, cheltuielile doar la acest capitol ar fi imense. „Să știți că am făcut niște calcule, la ce prețuri se prefigurează acum la energia electrică am ajunge la cheltuieli de un milion și ceva de lei pe lună la iluminatul public și tot ce înseamnă clădirile primăriei. Într-un an, noi plătim, 12 milioane de lei doar pe energie electrică, adică bugetul de investiții al SPIR pe un an. Și atunci, cu vreo 2-3 milioane de lei, schimbăm toate corpurile de iluminat din oraș pe energie solară sau hibrid pe buget propriu. Reducem cu 70 la sută costurile, scăpăm de iluminatul stradal și rămânem doar cu consumul pe instituții, care înseamnă 30 la sută din factură. Decât să tot așteptăm luni întregi, că și proiectul acesta dacă se aprobă, cât credeți că durează până se implementează, cam un an, cel puțin”, a precizat primarul Caransebeșului.

Nu sunt excluse nici restricțiile pe timp de noapte la iluminatul public dacă prețurile se vor mări de 6-7 ori în această toamnă, așa cum estimează instituțiile publice.

JCS-R.M.

 

Sursa: https://caon.ro/borcean-ia-lumina-din-bugetul-local-satul-sa-tot-astepte-banii-afm/2400095/