BRUA baga bani in buzunarul unor gugulani

BRUA baga bani in buzunarul unor gugulani

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Gazoductul BRUA a ajuns luni și la Primăria Caransebeș, unde mai mulți oficiali Transgaz au discutat cu primarul Felix Borcean și viceprimarul Marius Isac, dar și cu o parte din locuitorii cartierului Jupa, pe teritoriul căruia va trece conducta de gaz. Le-au fost prezentate oamenilor proiectul, drepturile bănești pe care trebuie să le primească, cum se calculează acestea, de ce acte este nevoie pentru a intra în posesia despăgubirilor sau detalii vizând construcția efectivă.

„Sunt consultări publice pe care le facem în toate cele 79 de unități administrativ-teritoriale prin care trece conducta BRUA, mergem din localitate în localitate. Județul Caraș-Severin este în lotul 3, noi am împărțit proiectul pentru că sunt 479 de kilometri, practic lotul 3 începe, dacă nu mă înșel, la Marga și se termină la Recaș.Astăzi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru firul liniar, la cele trei stații de comprimare amplasate se lucrează deja, la cea din Jupalucrările fiind cele mai avansate. Se toarnă fundații, vin primele piese din fundația agregatelor de comprimare, lucrările sunt în grafic. Vor începe lucrările în primul rând la depozitele de material tubular și la organizarea de șantier, constructorii își pregătesc locațiile să poată primi țeava și își fac amenajările de care au nevoie, după care când vine țeava se vor ataca tronsoanele respective”, a explicat Sorin Keszeg, manager proiect servicii BRUA. Potrivit acestuia, culoarul de lucru în terenul arabil sau pășune va fi de 21 de metri, iar în zonele în care pe traseul conductei sunt viță de vie, livezi sau păduri, culoarul de lucru se îngustează la 14 metri, pentru a se reduce pagubele care se produc în timpul lucrărilor.

Locuitorii din Jupa s-au arătat interesați mai ales de partea de despăgubiri, dar și de ceea ce se întâmplă cu subvențiile APIAde care beneficiază pentru terenurile pe unde va trece conducta BRUA. Tot Sorin Keszeg a oferit detaliile necesare: „Cu minim 30 de zile înainte de începerea efectivă a lucrărilor, se merge cu constructorul, cu reprezentantul de la terenuri de la Transgaz, cu ofițerii noștri de legătură și cu proprietarii pe fiecare parcelă și se face un inventar la ceea ce există în momentul respectiv pe teren. Cultura care există, dacă s-au adus îmbunătățiri, adică instalații de irigații, solarii, împrejmuiri, fântâni, toate se trec pe un breviar de calcul, se calculează valoarea lor și aceea este suma pe care oamenii o vor primi cu titlu de despăgubire pentru unul sau mai mulți ani agricoli. Noi știm de acele subvenții APIA și există situații punctuale unde se micșorează, temporar, suprafața minimă pentru care se primesc subvențiile și atunci noi vom despăgubi diferența de subvenție pe care dânșii nu o primesc de la APIA”.

„Proiectul e benefic pentru oamenii din Jupa, pentru că exista și varianta prin care să nu vi se acorde nicio despăgubire, fiind un proiect de interes național și internațional, puteau să-și tragă țeava și sănătate bună. Așa, rămâneți cu niște beneficii”, le-a spus și primarul Felix Borcean concitadinilor săi.

Potrivit studiilor, chiria pe un hectar de teren în zona Caransebeș este de 2700 de lei. Lucrările în zona județului Caraș-Severin ar urma să dureze un an de zile.

Sursa: http://www.caon.ro/brua-baga-bani-in-buzunarul-unor-gugulani/2053847

 

Exit mobile version