Caransebeș, capitala Via Transilvanica

 

De la primarul Felix Borcean, am aflat că evenimentul se va ține într-un weekend din a doua parte a lunii septembrie, Caransebeșul fiind ales din mai multe variante posibile. „Ne bucurăm că ne-au ales pe noi să fim capitala Via Transilvanica. Le vom sta la dispoziție cu tot ce va fi nevoie, adică scenă, utilaje și orice alt tip de ajutor. Evenimentul se va desfășura în centrul orașului, în perimetrul dintre muzeu și casa de cultură. Dintre numele anunțate, am reținut trupa «Subcarpați».”, a dezvăluit primarul despre evenimentul care va cuprinde și workshop-uri găzduite de muzeul din oraș. Workshop-uri care au reprezentat tema discuțiilor pe care echipa VT le-a purtat cu conducerea muzeului din Caransebeș.

 

Din discuția cu directorul Dacian Rancu, am reținut că reprezentanții VT au solicitat spații pentru organizarea workshop-urilor, fiind totodată propuse o serie de teme pentru acestea. A fost o primă discuție informală, pe viitor urmând a avea loc alte întâlniri în vederea stabilirii detaliilor. Evenimentul va fi un foarte bun prilej pentru promovarea vestigiilor istorice ale județului. „Mai demult, ei au semnat un parteneriat cu primăria. Am înțeles că semnează asemenea parteneriate în fiecare județ prin care trece Via Transilvanica, iar în Caraș-Severin au ales Caransebeșul. Ca teme pentru workshop-uri, noi am propus istoria industrială a județului, promovarea patrimoniului sau promovarea turismului prin obiective istorice. În cadrul viitoarelor întâlniri, vom vedea și temele pe care le vor propune ei. Pot spune sigur că vom ține workshop-urile în cadrul muzeului, însă vom ține unul și la castrul roman Tibiscum.”, a dezvăluit Dacian Rancu. Asta deoarece evenimentul VT vine ca o mănușă pentru a promova castrul, demers pentru care muzeul din Caransebeș a câștigat o finanțare de 30.000 de euro.

Concret, prin PNRR se derulează un program intitulat „Limesul roman” care cuprinde două etape. În prima etapă, au fost alese pentru promovare 20 de castre romane, printre care și cel de la Tibiscum. Apoi, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat, în acest sens, o licitație câștigată de o firmă de Sibiu. Muzeul din Caransebeș a luat deja legătura cu firma în cauză, întocmind fișa sitului pentru ca acesta să fie promovat. În a doua etapă, au avut loc mai multe licitații pentru refacerea a șapte dintre cele 20 de situri. Deocamdată, castrul Tibiscum nu face parte din cele șapte norocoase, însă asemenea licitații vor mai avea loc. Speranța lui Dacian Rancu este că și Tibiscum va primi finanțare în vederea refacerii. „Evenimentul anunțat pentru luna septembrie vine ca o mănușă pentru a promova județul și situl de la Tibiscum. Urmează să mai purtăm discuții pentru a pune totul la punct.”, a încheiat directorul muzeului din Caransebeș.

JCS-Ionel Ivașcu

Sursa: https://caon.ro/caransebes-capitala-via-transilvanica/2408640/