După ce au discutat în urmă cu două zile cu ușile închise bugetul Caransebeșului pe 2021, executivul și legislativul municipiului au căzut de acord astăzi asupra principalelor direcții în care vor fi îndreptați banii din bugetul local. Cu câteva mici excepții, față de propunerea inițială.
Spre exemplu, Sanda Bistrian (USR) a venit cu un amendament prin care a solicitat ca acele clădiri degradate din Centrul Civic ce aparțin de primărie să fie reabilitate, iar pentru început să fie realizate măcar documentațiile tehnice aferente. Consiliera locală a identificat și sursa de finanțare: 100.000 de lei alocați inițial pentru iluminatul architectural al episcopiei și al Grădiniței PP2. La vot, amendamentul a trecut, pentru că azi a funcționat foarte bine o alianță de conjunctură PNL-USR-PRO România, PSD și PMP fiind în minoritate, dar asupra acestui subiect vom reveni.
Tot de pe dreapta useristă, de la Dragoș Curelea, a venit un alt amendament prin care, cu 122.000 de lei prevăzuți la Casa de Cultură pentru chiria echipamentelor de la cinematograf, să fie achiziționate de către primărie aparatele respective, și această propunere trecând cu majoritatea amintită mai sus.
Nu s-au lăsat mai prejos nici liberalii, care prin vocea consilierei Ema Crăciunescu, au propus reabilitarea amfiteatrului din Teiuș, o posibilă sursă de finanțare fiind banii alocați unor evenimente culturale care nu se vor ține din cauza pandemiei. „Amfiteatrul are posibilitatea de a fi reabilitat printr-un proiect european, de asta nu l-am inclus, dar printr-un proiect european putem reface toată zona. Dacă ne apucăm acum să refacem 10 kilometri de trotuare nu mai beneficiem de proiectul de mobilitate urbană care e de vreo 30 de milioane de euro. Hai să avem puțină răbdare, dacă nu merge, îl facem noi, vor mai fi rectificări bugetare”, a fost cerința primarului Felix Borcean, însă și acest amendament a primit girul unei părți a aleșilor locali.
Liberalii au mai avut un amendament privind proiectarea si execuția unei piste sintetice de 150 de metri pentru alergări lângă stadionul Municipal și utilizarea acesteia de către atleții CSȘ Caransebeș, banii necesari fiind în jur de 100.000 de lei pentru PUZ și încă 150.000 de lei lucrările propriu-zise. „Ne-ar ajuta foarte mult, dar dacă avem posibilitatea să preluăm stadionul, atunci ar trebui să facem o chestiune serioasă pe stadion”, a spus liberalul Cristi Dragomir, până la urmă cei de la PNL renunțând la amendament, în așteptarea unei soluții în litigiul pentru stadionul din Teiuș.
Cu cele trei amendamente, bugetul a fost votat de toții consilierii locali, însă chiar și așa, e foarte puțin probabil ca unele dintre ele să fie puse în aplicare chiar din acest an.
„Din cele trei amendamente, unul singur a fost cu identificarea sursei de finanțare, a capitolului bugetar de unde poate fi obținută finanțarea. N-am comentat prea mult nici cu amfiteatrul, eu nu intenționez să dau cu piciorul la un proiect european doar că cineva a văzut ca amfiteatrul e degradat. Da, știm și noi asta, doar că pe anumite capitole trebuie un pic de răbdare, nu este neapărat un lucru stringent pentru Caransebeș acest amfiteatru, n-am văzut vreo mare emulație în jurul lui. Le transmit că nu intenționez să renovez acest amfiteatru, chiar dacă el este prins în buget nu trebuie și făcut. La fel, știu foarte bine că și clădirea episcopiei trebuie pusă în evidență, chiar dacă pe partea cealaltă sunt niște clădiri care arată așa cum arată. Cum ar fi fost, după ce am renovat <<C.D.Loga>> să-l lăsăm așa, neiluminat? E adevărat, noi trebuie să dăm tonul, pentru că altfel nu-i putem constrânge pe privații care au și ei clădiri acolo, Bejeriță sau Gașpar”, a clarificat Borcean problema amendamentelor.
JCS-R.M.