Caransebeșul are cea mai modernă secție medicală din Caraș-Severin!

Proiect care a însemnat atât renovarea secției, pentru prima oară de la înființarea spitalului în urmă cu 50 de ani, cât mai ales dotarea cu aparatura atât de necesară pentru salvarea vieților nou născuților. De renovare s-a ocupat Primăria Caransebeș, cu o investiție de peste 500 de mii de lei din bugetul local, iar Fundația Vodafone a asigurat cea mai mare parte de dotări cu 650 de mii de lei, primăria contribuind și aici cu peste 50 de mii de lei.

Un proiect în urma căruia a rezultat o secție „Premium”, așa cum a caracterizat primarul Felix Borcean neonatologia: „A fost o muncă enormă în spatele acestui proiect de care va beneficia întreaga comunitate din jurul Caransebeșului. Adrian Dumbravă a născocit și acest proiect și îmi spunea la vremea respectivă că vom avea o secție premium, la fel ca în clinicile private. Eu sper că e doar începutul. O parte consistentă în bani și muncă aparține Primăriei Caransebeș, circa 500 de mii de lei din bugetul local pentru reabilitarea secției. Mulțumim Fundației VodafoneFundației Comunitare Banatul Montan, succes celor care deserviți această secție!”

Potrivit șefei Fundației Vodafone, Angela Galeța, dotările care au ajuns la neonatologia SMUC fac diferența între viață și moarte. „Atunci când un nou născut ajunge la neonatologie apare o adevărată loterie, cine trăiește și cine moare. Să ne imaginăm că în secție e un singur ventilator și sunt doi nou născuți care au nevoie de aparat în același timp. N-aș vrea să fiu în pielea medicului care decide. Dotarea dintr-o secție face diferența dintre calitatea vieții pe care o va avea acel copil ulterior. Dacă dozarea cu oxigen nu se face cum trebui copilul poate să orbească, pot apărea probleme cerebrale, pulmonare, majore”, a spus Angela Galeța, cea care e convinsă că astfel de proiecte contribuie la combaterea unei statistici sumbre care situează România în topul mortalității infantile în Europa.

Ca și dotări, vorbim de incubatoare performante, sisteme de ventilație moderne, lămpi de fototerapie, mese de tratament și resuscitare, iluminator de vene, pătuțuri, monitoare de funcții vitale, mese de înfășat, scaune de alăptat sau injectomate. Ca și lucrări, de uși, zidărie, zugrăveli, instalații electrice, sanitare, de prevenire a incendiilor, tarkett, totul nou-nouț. Managerul SMUC, Adrian Dumbravă, cel care a avut ideea acestui proiect, nu putea decât să se mândrească cu ce a ieșit la final. „Astăzi am inaugurat, fără să exagerez cu nimic, cea mai modernă secție medicală din Caraș-Severin! Ați fost atenți la exprimarea mea, cea mai modernă! Lucru normal pentru 2022, așa ar trebui să arate toate spitalele din țară. Pe lângă dotări și reabilitare, noi, spitalul, am întregit secția cu încă un medic, vrem să aducem calitatea în toate secțiile din spital. Suma acestui proiect a fost de 1,6 milioane lei, cu acești bani se pot face lucruri frumoase. Dacă în fiecare an ne propunem să reabilităm o secție sau două, sumele nu sunt exorbitante, e-n puterea noastră, tot ce vine din alte surse e un bonus”, a declarat managerul spitalului caransebeșean, instituție care deservește aproape 80 de mii de oameni din întreaga zonă din jurul Caransebeșului.

Șefa de la neonatologie, medicul Victoria Dozsa, era și ea încântată de cum arată acum secția în care a ajuns pentru prima oară în urmă cu mulți ani. „Sunt aici de 34 de ani, secția am preluat-o de 25 de ani, cam de atunci erau și dotările, iar reabilitări totale nu s-au făcut niciodată, spitalul fiind inaugurat în ‘72. Acum s-a refăcut totul, schimbarea este radicală. Trebuia să prind vena noaptea, aveam un beculeț, acum becurile sunt cu senzori, mamele și copiii care vin la noi acum au cele mai bune condiții. Iar aparatura modernă primită de la Vodafone e ceva… dacă nu acționezi rapid la un nou născut se pot întâmpla lucuri care-l pot afecta pentru întreaga viață. Medicina nu se mai poate face doar cu stetoscopul, sunt detalii de finețe”, a precizat cea prin mâna căruia au trecut de-a lungul timpului peste 10 mii de copii.

Au fost prezenți la inaugurarea secției și reprezentanții Fundației Comunitare Banatul Montan, dar și oficialități precum viceprimarul Bebe Pasere, city managerul Florin Bogdea, deputatul Marius Damian, directori ai municipalității, cei de la Compartimentul Proiecte al Primăriei Caransebeș care s-au ocupat de scrierea proiectului, dar și cadre medicale.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/caransebesul-are-cea-mai-moderna-sectie-medicala-din-caras-severin/2402170/