În şedinţa de marţi, 24 septembrie, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” arhimandritului Iustinian Tibil, stareţul Mânăstirii Teiuş, aşezământ monahal care a împlinit recent 20 de ani de la înfiinţare, şi tânărului Alexandru Matei, component al Lotului Olimpic Român de Judo.
Iustinian Tibil s-a născut în data de 19 mai 1973, în localitatea Poienile Izei, din judeţul Maramureş. Încă din copilărie, părinţii i-au sădit în suflet dragostea faţă de Biserica strămoşească, iar bunica sa, care astăzi este monahia Varvara, l-a iniţiat în tainele rugăciunii.
Şcoala primară şi cea gimnazială le-a făcut în localitatea natală, iar între 1989 şi 1992 a urmat cursurile Grupului Şcolar Agricol din Timişoara, imediat după absolvirea liceului intrând ca frate la Schitul „Sfântul Gheorghe” Feredeu, din Şiria – Arad, fiind secretar al lăcaşului de cult.
În anul 1993, a urmat cursurile de cântăreţ bisericesc din cadrul Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, obţinând nota 10 la examen. Un an mai târziu, a fost admis la Facultatea de Teologie a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, Secţia Teologie Pastorală, absolvind în 1998, cu teza de licenţă „Trezvia la Părinţii Filocalici”.
În anul 1997, la cererea ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care în acea perioadă era Episcop al Caransebeşului, a fost transferat în această episcopie, fiind hirotonit diacon.
În şedinţa Adunării Eparhiale a Episcopiei Caransebeşului din 19 decembrie 1998 a fost aprobată înfiinţarea Schitului „Adormirea Maicii Domnului” din Teiuş, Iustinian Tibil primind ca ascultare nou-înfiinţatul aşezământ monahal. În 15 august 1999, ÎPS Laurenţiu Streza, în prezenţa a peste 10.000 de credincioşi din Caransebeş, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Teiuş, Iustinian Tibil fiind instalat ca stareţ al nou-înfiinţatei mânăstiri.
Sub directa îndrumare a ÎPS Laurenţiu Streza, noul stareţ a început lucrările la mânăstire – s-au introdus curentul electric şi apa, iar cu ajutorul Consiliului Judeţean s-a asfaltat drumul până la mânăstire şi s-a amenajat aici o parcare spaţioasă.
În anul 2001 a fost ridicată o biserică din lemn, iar în paralel cu lucrările la biserica mare s-au continuat lucrările la corpul de chilii şi la altarul de vară.
Între anii 2005 şi 2007, Iustinian Tibil a urmat cursurile postuniversitare de master la Facultatea de Teologie din Arad, Secţia Teologie Practică, cu lucrarea „Preacinstirea Maicii Domnului în Sfânta Liturghie”.
În toată această perioadă, s-au continuat lucrările la construcţia din cadrul mânăstirii, fiind construite chilii, o bucătărie cu două săli de mese, s-a introdus încălzirea centrală, s-au construit apartamente de protocol şi camere de cazare pentru pelerini. De asemenea, mânăstirea a fost împrejmuită cu un zid înalt, ea fiind în formă de cetate.
La zece ani de la înfiinţarea mânăstirii, Iustinian Tibil a fost ridicat la rangul de Arhimandrit.
Între timp, au fost finalizate lucrările la biblioteca mânăstirii, unde pentru început au fost strânse peste 10.000 de volume de carte bisericească, şi nu numai, ea fiind inaugurată în 2011, iar peste un an a fost finalizat un muzeu de carte veche şi altul de port popular din zona Banatului de Munte. Tot în anul 2011, în colaborare cu Consiliul Local Caransebeş şi cu implicarea primarului de la acea vreme, Marcel Vela, a fost ridicată o biserică din lemn în Parcul Teiuş.
În plus, pe cât i-a stat în putinţă, stareţul mânăstirii s-a ocupat şi de latura social-filantropică, iar din veniturile aşezământului monahal au fost ajutate cu alimente şi bani mai multe familii, şi au fost susţinuţi mai mulţi elevi de la Seminarul Teologic din Caransebeş, fiindu-le plătite cheltuielile lunare fără ca ei să ştie acest lucru.
Pe parcursul celor 18 ani în care a activat ca stareţ, Iustinian Tibil a publicat, în funcţie de posibilităţile financiare, cărţi, broşuri, articole şi pliante.
Alexandru Matei s-a născut în 22 octombrie 2002, la Caransebeş, şi a început să practice judo la Clubul SC Hidroelectrica, sub îndrumarea prof. Ion Radu, în anul 2009.
Din 2015, tânărul este legitimat la Liceul cu Program Sportiv din Focşani şi este component al Lotului Olimpic Român de Judo din anul 2017. În prezent, Alexandru Matei ocupă locul 4 în Clasamentul Mondial de Judo Individual, U18, categoria 50 kg, şi este antrenat de Iulian Şurla, din Focşani.Până în acest moment, tânărul judoka născut la Caransebeş şi-a trecut în palmares titlurile de Campion naţional Individual U14, 30 kg, în 2014, U16, 38 kg – în anul 2016, U18, 50 kg, în 2018 şi 2019, fiind totodată şi Campion naţional Kata, U18, categoria Nage No Kata, în anul 2017.
Pe plan internaţional, a fost vicecampion la Cupa Europeană, Individual, U15, 38 kg, la Gyor, în Ungaria, în 2016, a obţinut medalia de bronz la Cupa Europeană, Individual, U18, 50 kg, tot la Gyor, în 2018, iar anul acesta a luat medalia de bronz la U18, 50 kg, la Teplice, în Cehia, a fost campion la Cupa Europeană de la Berlin, vicecampion la Cupa Europeană de la Cluj-Napoca, a obţinut medalia de bronz la Campionatul European de Judo de la Varşovia, şi a fost vicecampion la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care s-a ţinut la Baku, în Azerbaidjan.
Alexandru Matei este cel mai tânăr Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş.
Bogdan NAUM
Sursa: https://www.7-zile.com/caransebesul-are-inca-doi-cetateni-de-onoare/