Caransebesul conteaza, nu imaginea mea

Caransebesul conteaza, nu imaginea mea

Scris de Nina Curița – CARANSEBEȘ – Felix-Cosmin Borcean, primarul municipiului Caransebeş, ne-a vorbit despre principalele realizări şi neîmpliniri, despre deciziile dificile luate până acum. Cât despre politică ne-a spus că nu vrea să pară un naiv care să creadă că luptele politice vor înceta, afirmând că din frecuşurile politice rezultă doar picături de ură ce nu răcoresc pe nimeni.

JCS: Domnule primar, după un an şi câteva luni de mandat, spuneţi-ne ce înseamnă să fii primar al Caransebeşului? Este aşa cum v-aţi aşteptat?

Felix Borcean: Este o întrebare cu răspuns multiplu. E adevărat că aveam o altă percepție a ceea ce înseamnă să fii primar. Nu luasem în calcul elementul politic. A fi conducător și implicat politic e infinit mai greu. Faci parte dintr-un grup, cu tot ceea ce înseamnă asta. Pe de altă parte, administrație, fără a fi implicat politic, e dificil de imaginat. Ar fi o temă de cântărit, în care dintre situații ești supus la mai puține compromisuri.

JCS: Enumeraţi, pentru caransebeşeni, trei lucruri pe care le-aţi realizat şi trei pe care nu aţi reuşit până acum şi de ce?

F.B.: În momentul când am devenit primar știam că aveam o misiune grea, succedându-i celui care, vreme de 12 ani, a reușit să transforme Caransebeșul într-un oraș invidiat. Dar, evident, un oraș, o comunitate, nu poate stagna, ci trebuie să evolueze. Și există încă multe neîmpliniri și nemulțumiri printre locuitorii orașului. Și, deși privim cu jind la orașele occidentale, sunt convins că și în cele mai fericite cazuri urbane există probleme. Totuși, dintre obiectivele propuse, în ciuda problemelor de buget, am reușit să finalizăm: asfaltarea completă a cartierelor Valea Cenchii și Jupa, iar în primul caz, chiar și realizarea unui foraj de adâncime pentru asigurarea unei ape de calitate; cu mari eforturi am definitivat amenajarea Campusului preuniversitar al Colegiului Național „C. D. Loga“. Deși a fost un subiect întors pe toate fețele, cu tente ironice și, uneori, malițioase, și amenajarea modernă a ștrandului din Caransebeș intră la capitolul realizări, chiar dacă locuitorii orașului au fost privați, într-o vară caniculară, de răcoarea apei. De asemenea, străzile se asfaltează pe măsură ce lucrările de introducere a apei și canalizării se finalizează. Din păcate, aici răspunderea este multiplă și în multe situații lucrurile nu merg tocmai cum ne-am dori. Neîmpliniri există. Poate cea mai apăsătoare vizează Spitalul Municipal de Urgență. Cu toate că este o prioritate, subfinanțarea cu care se confruntă, îl plasează printre marile nemulțumiri ale comunității. Foarte supărător și incomod este și faptul că nu am reușit să instalăm cele două terenuri multifuncționale de sport promise și asta nu din cauza banilor, ci din lipsa de conștiinciozitate și rigurozitate a unor funcționari ai Primăriei, dar am certitudinea că în curând ne vom putea bucura de ele.

JCS: Mergeţi mereu în mijlocul caransebeşenilor. Ce vă spun oamenii când sunteţi în mijlocul lor?

F.B. Concetățenii apreciază acest lucru și recunosc că îmi place să merg în mijlocul lor și să discutăm problemele la fața locului. Și mie mi-ar fi plăcut ca primarul meu să mă viziteze din când în când și să discutăm față în față diversele probleme ivite. Și, ca să fiu cinstit până la capăt, și o eventuală campanie electorală devine, în acest mod, mai puțin împovărătoare și neconfortabilă.

JCS: Se poate face administraţie fără politică sau jocul politic îşi are rolul lui?

F.B.: În actuala conjunctură socio-politică este greu să vorbești de administrație fără a lua în calcul factorul politic. Lăsând elementul politic la o parte, este onorant să fiu primarul orașului meu și, evident, îmi doresc exact ce și-ar dori orice cetățean de bun simț al orașului pentru comunitatea noastră.

JCS: Aveţi o fire împăciuitoare în relaţiile cu oamenii, poate şi fiindcă sunteţi dascăl. Vă ajută acest lucru în relaţia cu angajaţii Primăriei?

F.B.: Am mereu o atitudine pozitivă și am încercat permanent să transmit acest lucru nu numai colegilor din Primărie, ci și concetățenilor. Noi, cei care ne ocupăm de administrarea banului public, de creionarea strategiilor de dezvoltare, etc, nu trebuie să uităm niciun moment că lucrăm pentru orașul nostru și suntem, literalmente, în slujba cetățenilor, noi înșine fiind caransebeşeni. Dar, într-adevăr, este infinit mai simplu să lucrezi cu elevii.

JCS: În ultima vreme aţi făcut câteva disponibilizări care au iscat fel de fel de comentarii. Spuneţi-ne despre ce este vorba?

F.B.: Momentan, disponibilizări s-au făcut din cadrul S.P.I.R. Cât privește celebrul caz „Bejeriță”, el nu s-a concretizat, Adunarea Generală a Acționarilor având altă opinie, pe care eu am respectat-o, de altfel.

JCS: Vi s-a reproşat că aţi închis echipa de volei. A fost o decizie care a lovit în imaginea dvs şi totuşi aţi luat-o…

F.B.: Aș putea trece echipa de volei la capitolul neîmpliniri. Totuși, cu părere de rău, fie și măcar pentru pasiunea mea pentru sport, am fost nevoiți să recurgem la această soluție. Cred că lucrurile trebuie prioritizate. Atâta timp cât spitalul, școlile, infrastructura rutieră, apa, canalul, nu sunt în cea mai fericită situație, a menține o echipă în prima ligă, într-un oraș de nivelul Caransebeșului și cu un ajutor insignifiant din partea mediului privat, mi se pare puțin hazardat. Şi, sincer vă spun, pentru mine Caransebeşul contează, nu imaginea mea.

JCS: Bugetul oraşului permite investiţii?

F.B.: Bugetul orașului este ca bugetul unei familii: îți permite să te întinzi exact cât îți este plapuma; din nefericire, plapuma Caransebeșului nu este una foarte mare și multe puncte rămân neacoperite. Dar nu am fost chiar atât de naiv să cred că într-un an sau un mandat voi reuși să țes o plapumă călduroasă peste Caransebeș. Trebuie, totuși, identificate acele tipuri de investiții publice care să aducă după sine beneficii și una dintre coordonatele pe care ne-am axat a fost aceea a amenajării parcărilor de reședință și a celor cu tarif orar din zona centrală, pe fondul unei creșteri exagerate a parcului auto. Consider că cea mai însemnată sursă de finanțare a unor proiecte de anvergură rămâne scrierea și accesarea de fonduri europene. Foarte recent am semnat un contract de finanțare de 5,5 milioane de euro, destinat comunităților defavorizate din municipiu, am depus două proiecte de finanțare a două unități, una școlară (corpul B al Colegiului Național “Traian Doda”) și una medicală (Spitalul de boli infecțioase), însumând cca 1,6 milioane euro, destinate eficientizării energetice ale acestora. Mai sunt în lucru câteva proiecte ambițioase și ne străduim, prin acestea, să ridicăm la un nivel înalt calitatea vieții în municipiu.

JCS: Sunteţi liberal convins. Sunteţi sprijinit de PNL Caransebeş, PNL Caraş-Severin, dacă este nevoie, în diferite demersuri administrative?

F.B.: Sunt și rămân liberal, în orice circumstanță, dar dacă e să vorbim de devenirea mea ca om politic, ea trebuie probată și susținută prin performanțele din administrație. Este un cerc, nu neapărat vicios, în care vrei-nu vrei trebuie să intri. Eu am intrat cu speranță și, da, mă bucur de susținerea colegilor.

JCS: Aţi numit la Spitalul din Caransebeş un manager membru al PSD, iar pentru Jurnal CS aţi declarat că pentru dvs nu contează culoarea politică, ci doar un om care să facă treabă. Credeţi că o astfel de decizie vă afectează relaţia cu liberalii?

F.B.: A fost o decizie și grea și ușoară. Dacă o gândești eminamente politic, poate fi tratată ca o slăbiciune sau, poate, ca un favor făcut unui partid care nu încetează să te erodeze sistematic, lent, ca apa mării, faleza. Să nu uităm că, atât apa cât și uscatul sunt eterne. Din frecușurile acestea politice nu rezultă decât picături de ură care, nicidecum, nu răcoresc năduful oamenilor pe care suntem datori să-i reprezentăm. Și, de asemenea, cred în înțelepciunea ambelor tabere că, finalmente, vor înțelege de ce suntem în această conjunctură. Pe de altă parte, nu vreau să par un John Lennon al administrației sau politicii, un naiv care să creadă că luptele interpartinice vor lua vreodată sfârșit, dar intensitatea lor în comunitățile mici, cum este și Caransebeșul, este exagerată.

JCS: Sunteţi admirat, sunteţi şi contestat, funcţia dvs permite caransebeşenilor să aibă păreri diferite, ce le transmiteţi?

F.B.: Aș spune o minciună dacă aș afirma că nu-mi place să fiu apreciat, la fel cum mă întristează criticile nefondate. Încerc să rămân aceeași persoană de dinainte de a fi primar, un cetățean al Caransebeșului, cu grijile, bucuriile și trăirile firești ale oricărui om.

JCS: Ca om, care este sistemul de valori la care vă raportaţi în viaţă? Ce vă dezamăgeşte în relaţia cu cei din jur, fie ei colegi, prieteni, apropiaţi sau străini?

F.B: Sistemul meu de valori e simplu: corectitudine, cordialitate, încredere. Evident, devin dezamăgit când acest sistem de valori se clatină.

JCS: Vă mulţumim.

Sursa: http://www.caon.ro/caransebesul-conteaza-nu-imaginea-mea/1909962