Caransebesul, intre austeritate sau credit

Caransebesul, intre austeritate sau credit

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Puțin peste 35 de milioane de lei. La atât se ridică bugetul Caransebeșului pe 2018, aprobat vineri în ședință extraordinară de majoritatea liberală, social-democrații abținându-se de la vot.

„Bugetul este de austeritate, nu avem ce să aprobăm, 80 la sută sunt salariile, rămân 20 la sută să supraviețuim. Avem noroc că am aprobat luna trecută să continuăm investițiileîncepute anul trecut, investiții noi pe anul acesta nu avem. Propun austeritate, la Cultură anul acesta să nu mai facem niciun fel de manifestații, în afară de Rugă și Ziua Națională”, a spus consilierul PSD Valentin Dascălu, liniștit de primarul Felix Borcean, potrivit căruia „Facem doar cât ne permitem, n-o să luăm din investiții ca să facem sărbători, e clar!”.

La final, edilul a recunoscut că bugetul este unul de austeritate, dar asta, în principal, din cauza măsurilor sociale și fiscale luate de PSD. Soluția pentru continuarea investițiilorar putea veni prin acel credit bancar pe care municipalitatea îl are în vedere. „Foarte multe nu vom putea realiza anul acesta dacă nu vom apela la acea variantă de avarie, a creditului bancar, foarte necesar pentru extinderea rețelei de gaz, pentru refacerea fațadei și a curții interioare de la <<C.D.Loga>>, pentru locuri de joacă cu mobilier modern și, nu în ultimul rând, pentru refacerea infrastructurii rutiere pe o lungime de 13 kilometri. Am auzit consilierii PSD spunând că <<ce să votăm, că este un buget de austeritate>>. Țin să le aduc aminte că această austeritate este cauzată, eminamente, de măsurile fiscale luate de guvernul PSD, partid din care fac parte și consilierii care s-au abținut de la votarea bugetului”, a precizat Borcean.

Directorul economic al Primăriei, Horia Irimia, a explicat de ce măsurile fiscale au dus la scăderea bugetului municipiului Caransebeș: „Pe noi ne afectează modificarea cotei de impozit pe salarii de la 16 la 10 la sută cu aproximativ 4 milioane de lei, bani care puteau fi îndreptați către investiții.Salariile, de asemenea, au crescut foarte mult, prin mai multe reglementări, undeva la 70-75 la sută din veniturile proprii. Dar această proporție s-ar putea schimba radical în cazul în care accesăm acel credit care se acordă doar pentru investiții și dezvoltare. Suntem printre puținele administrații care au un grad de îndatorare foarte scăzut”.

Pe capitole, pentru Învățământ au fost alocate 3,6 milioane lei, Sănătatea primește 1,8 milioane lei, Cultura, recreerea și religia – 1,9 milioane lei, Asistența socială – 8,6 milioane lei, Locuințele și dezvoltarea publică – 3,1 milioane lei, Protecția mediului – 1,4 milioane lei și Transporturile – 6,5 milioane lei.

Sursa: http://www.caon.ro/caransebesul-intre-austeritate-sau-credit/1987692