Caransebeşul nu a fost pregătit pentru Guala Pack

Caransebeşul nu a fost pregătit pentru Guala Pack

CARANSEBEŞ – Grupul italian Guala Pack, specializat în fabricarea ambalajelor flexibile din materiale plastice pentru industriile alimentară și farmaceutică, a anunțat recent că va investi 14 milioane de euro într-o nouă unitate de producție în România. Mai exact la Buchin, pe DN6, la ieșirea din Caransebeș, unde italienii și-au cumpărat deja terenul necesar pentru a-și pune pe picioare noua investiție, de minim 50 de locuri de muncă.

Puțini știu însă că la începutul anului 2018, prima opțiune a italienilor de la Guala Pack pentru noua capacitate de producție a fost municipiul Caransebeș. Din păcate, investiția nu s-a mai realizat în urbea de pe Timiș și Sebeș, asta din cauză că, potrivit spuselor primarului Felix Borcean, Caransebeșul nu este pregătit să primească noi investitori.

„De ce nu l-am păstrat? Pentru că la Caransebeș nu este chiar așa cum scrie pe acel panou de la intrare. Sunt un foarte mare suporter al oricărei investiții, dar noi nu suntem pregătiți, nu știu de ce am pus noi acele panouri când le-am pus, pentru că orice firmă vine aici va trebui să facă totul într-un interval de timp foarte mare. Noi i-am înțeles pe italieni pentru că atunci erau foarte grăbiți la vremea respectivă, vroiau în 5-6 luni să înceapă investiția, a trecut un an și jumătate, au ales practic tot Caransebeșul, proximitatea Caransebeșului, că nicio firmă nu vine pentru Buchin, să fie clar, vine pentru că este exact spațiul dintre o localitate rurală și un centru important. Buchinul fiind la șosea are apă, gaz, curent, dar noi, în zona investițională TMD, nu avem aceste facilități. Trebuia să le facem noi, știți cum durează toate avizele, lucrările și sunt și costisitoare. Deci noi trebuie să ne gândim, dacă vrem investitori trebuie să fim pregătiți, să avem aceste facilități. Numai că nu știi la ce să te gândești prima dată, dacă vine un investitor să fac lucrarea respectivă și să fiu pregătit, sau să folosești banii pentru alte necesități, care-i prioritatea? Le-am spus italienilor atunci că nu este forță de muncă în Caransebeș, deși pentru o întreprindere cu 50 de locuri de muncă cum vroiau ei s-ar fi găsit, dar ei cunoșteau deja situația, niciun investitor nu vine fără să-și facă temele înainte, doar pe baza promisiunilor unui primar. Nu vine nimeni să investească în Caransebeș doar așa, dacă vine și vede că esti rapace și opac și-i pui tot felul de condiții, nu vine”, a explicat primarul Caransebeșului.

Întrebat dacă de atunci și până acum au mai venit alți potențiali investitori în Caransebeș, Borcean a fost franc: „Nu!”.

Nina Curiţa

Sursa: http://www.caon.ro/caransebesul-nu-a-fost-pregatit-pentru-guala-pack/2313085