Caransebesul va avea strazi cu lumina coordonată prin satelit

Caransebesul va avea strazi cu lumina coordonată prin satelit

Scris de Lidia Almăjanu – CARANSEBEŞ – Iluminatul inteligent prinde contur, ideea aparţinând unui caransebeșean plecat în Olanda care lucrează în domeniul IT.

Municipalitatea a finalizat zilele trecute un experiment interesant, prin care stâlpii de iluminat din cartierul Pipirig au fost dotați cu un sistem inteligent comandat prin satelit, care va diminua semnificativ costul facturii de curent. Ideea i-a aparținut unui caransebeșean plecat în Olanda care lucrează în domeniul IT și produce programe și dispozitive care reduc consumurile de energie electrică.

Am implementat un prim lot experimental pe 95 de stâlpi din cartierul Pipirig. Fiecare lampă nouă montată pe stâlpi are o antenă ce comunică prin satelit cu un computer central, care în funcție de intensitatea luminoasă oferă lămpii respective acces la mai multă sau mai puțină energie. În funcție de ore, între 12 noaptea și 5 dimineața nefiind necesar un iluminat atât de puternic, lămpile își reduc consumul de energie cu 40 la sută“, a precizat primarul Marcel Vela. Potrivit acestuia, un alt avantaj îl constituie faptul că sistemul computerizat menține permanent legătura prin satelit cu fiecare stâlp.

„Știm imediat când se defectează o lampă pe stâlpul X sau, în funcție de cum este vremea afară, să dăm mai multă sau mai puțină energie. Acest experiment poate fi extins la nivelul întregului municipiu, generând o economie foarte mare la iluminatul public, iar investiția se va amortiza într-un timp foarte scurt”, a mai adăugat edilul-șef. Aproape 100.000 de euro a investit municipalitatea în sistemul inteligent de iluminat publicdin cartierul Pipirig.

Sursa: http://www.caon.ro/caransebesul-va-avea-strazi-cu-lumina-coordonata-prin-satelit/1472083