Get Adobe Flash player

Caransebesul vrea trei milioane de euro pentru un iluminat public modern

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Aproape trei milioane de euro din fonduri europene încearcă să obțină municipalitatea din Caransebeș pentru modernizarea și extinderea iluminatului stradal din urbea gugulană.

Consiliul Local a aprobat miercuri un proiect în acest sens, într-o ședință de îndată, în care doar consilierul Gavrilă Ardelean a avut o mică nedumerire referitoare la proiect: „Vreau să vă întreb dacă ați avut în vedere și persoanele care au fost în audiență și care nu au curent în casă decât dacă deschid geamul!”. „Este vorba de iluminatul public, dle consilier, nu de cel din case”, i-au explicat atât viceprimarul Marius Isac, cât și colegul de partid Florin Bogdea, social-democratului, proiectul fiind însă votat deja de toți consilierii prezenți, inclusiv de Ardelean.

La finalul ședinței, primarul Felix Borcean a detaliat proiectul, explicând că dacă va fi aprobat, costurile vor scădea considerabil, iar iluminatul public va fi la un standard ridicat. „Proiectul este extrem de important pentru Caransebeș, atât ca valoare, circa trei milioane de euro, cât și în ce privește reducerea costurilor cu iluminatul public, cu aproximativ 40-50 la sută. Proiectul prevede schimbarea tuturor corpurilor de iluminat, precum și extinderea rețelei de iluminat public în zonele în care acum nu există. La început am avut în vedere un iluminat smart, dar proiectele europene sunt puțin mai restrictive, însă proiectul aprobat astăzi va fi unul extrem de benefic și foarte vizibil, fiind vorba de iluminatul public. Spre exemplu, trecerile de pietoni vor fi iluminate distinct, se vor intensifica luminile în momentul când pietonii vor traversa, fantele luminoase vor fi orientate astfel încât aceste treceri de pietoni să fie foarte vizibile. De asemenea, pe timpul nopții, așa cum acum avem doar într-o zonă a Caransebeșului, se va reduce intensitatea luminilor în intervalul în care circulația pietonală și rutieră vor fi scăzute. Sper ca proiectul să fie finanțat”, a precizat Borcean.

Tehnic, se vor instala 1841 de noi corpuri de iluminat și 254 de noi stâlpi, dintre care opt fotovoltaici, iar peste 62 de kilometri de rețea de iluminat public, adică peste 100 de străzi, vor fi reabilitați sau extinși. De asemenea, 1841 de puncte luminoase vor fi controlate prin telegestiune.

Sursa: http://www.caon.ro/caransebesul-vrea-trei-milioane-de-euro-pentru-un-iluminat-public-modern/2129447