Cele 12 mistere ale Vaticanului, la Caransebes

Cele 12 mistere ale Vaticanului, la Caransebes
 Patrimoniul cultural al municipiului s-a îmbogățit cu un obiect de o valoare inestimabilă.

Marele artist Ștefan Popa Popa’s i-a dăruit primarului Marcel Vela, în şedinţa consiliului local de la finele săptămânii trecute, un album unicat în istoria Sfântului Scaun, album ce reuneşte, sub semnătura maestrului Popa’s, portretele tuturor celor 263 de Papi din istoria Vaticanului. Albumul mai include şi portrete de sfinţi şi înalţi prelaţi ai Bisericii Catolice, dar și 12 secrete ale Sfântului Scaun.

Albumul este bătut în piele de Cordoba, iar pe copertă, pe o plăcuţă de aur, este încrustat numele destinatarului, primarul Marcel Vela. Pentru că doar 99 de astfel de albume au fost realizate, valoarea acestuia este neprețuită pe piața obiectelor de artă. „Am venit în locul în care m-am născut și pentru care am un mare respect să ofer această lucrare, în care Vaticanulia pentru prima dată în istorie poziția prin care spune că toți cei 263 de Papi sunt făcuți de un singur autor.

Albumul are binecuvântarea scrisă a Papei Benedict al XVI-lea și va fi pus în Camera Papilor, alături de cei mai mari artiști ai lumii. Conform cutumei Vaticanului, am dăruit lucrarea unei persoane, adică domnului primar, cu mare drag“, a spus, emoționat, autorul albumului. Edilul municipiului al cărui cetățean de onoare este maestrulPopa’s, Marcel Vela, a precizat că, la rândul său, donează albumul intitulat „Papi, Sfinţi… şi Excelenţe” municipalității, astfel încât să devină un reper pentru patrimoniul cultural al cetății Caransebeșului.

Pentru că în album sunt și părți componente lucrate artistic și monumental din aur, acesta va fi depozitat, pentru început, într-o bancă din Caransebeș, iar ulterior va fi expus în Aula „1 Decembrie 1918“ a municipalității, pentru a fi vizitat de public.

Nina Curiţa