Centru de evaluare Covid la spitalul din Caransebeș

Prezentarea la centrul de evaluare de la spitalul din Caransebeș se face cu programare prin medicul de familie sau cu programare telefonică direct, la numărul 0769/043487. Nu se recomandă deplasarea directă la centrul de evaluare fără o programare prealabilă. Dar care este traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2?

„Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile. Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrul de evaluare, acolo unde se pot prezenta doar persoanele cu un rezultat pozitiv. La nivelul centrului are loc evaluarea clinică a pacientului, identificarea factorilor de risc, evaluarea antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul, interpretarea rezultatelor de laborator și rezultate imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrul de evaluare)”, spun reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș.

Aceștia explică și ce decizii se pot lua în urma evaluării. Astfel, pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie. Cei fără factori de risc care au manifestări clinice medii COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele nevaccinate și 7 zile pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în perioada ultimelor 180 de zile și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin intermediul medicului de familie. În cazul în care situația acestora se agravează la domiciliu (febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile, tuse seacă, saturație de oxigen sub 94%, dispnee, dureri toracice la inspirul profund, mialgii), vor fi îndrumați de urgență pentru investigare în centrul de evaluare, în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul 112.

În schimb, pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrul de evaluare de la spitalul caransebeșean, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de medicație antivirală și dacă necesită internare de zi sau continuă.

Luni, 24 ianuarie, Caransebeșul avea o incidență Covid de 5,35 la mie, cu 156 de cazuri la o populație raportată de 29.151 de locuitori. În spital, la sfârșitul săptămânii trecute erau internați 24 de pacienți cu Covid, din care patru la ATI.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/centru-de-evaluare-covid-la-spitalul-din-caransebes/2392832/