Cinema „Luna” Caransebeș, cel mai vechi cinematograf de pe teriotirul României

Caransebeșul se mândrește ca fiind printre primele orașe din țară cu un număr mare de clădiri monument istoric, multe dintre ele chiar renovate.

Printre clădirile istorice care ascund povești se numără Cinematograful „Luna”, cel mai vechi cinematograf de pe actualul teritoriu al României. Cinematograful își păstrează aceeași funcțiune și astăzi, după ce a fost reabilitat de către administrația publică locală și redeschis publicului în 2016.

Clădirea a fost construită în 1912, în stil baroc, cu o investiţie de peste 200 de mii de coroane de aur, la vremea respectivă, ridicată pe terenul fostei case Haasz. Cinematograful din Caransebeş a fost pentru mulţi ani punctul de atracție al oraşului și a revenit la numele inițial „Cinematograful Luna” în anul 2016. Faptul că cinematograful a servit și ca teatru sau sală de concerte o arată titulatura acestuia din anul 1933 „Luna – Teatru, Cinematograf și sală de concerte – Societate Anonimă”.

Conform listei monumentelor istorice întocmite de către Ministerul Culturii prin Direcția pentru Cultură și Patrimoniul Cultural în judeţul Caraş-Severin, există 832 de monumente istorice înregistrate de Institutul Naţional al Patrimoniului. La categoria monumentele de arhitectură, de for public şi cele memoriale şi funerare, Caransebeşul se înscrie pe această listă cu o mulţime de obiective, ceea ce reflectă bogata istorie a municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului.
În municipiul Caransebeş regăsim aşezările din Situl arheologic de la Balta Sărată – „Câmpul lui Andrei”, datate din Epoca medievală timpurie, Hallstatt, Epoca bronzului şi Neolitic. De asemenea, se regăsește Situl arheologic Caransebeş, cu aşezări din Epoca bronzului şi Neolitic, Situl arheologic „Mehala” – cu necropolă din s. XIV, Villa rustica din Epoca romană, Castrul roman de la Tibiscum şi Castrul de piatră, tot din Epoca romană, s. II-III d. Hr, situate la Jupa, Cetate din s. XIV-XV şi Biserica de tip romanic, din s. XIII-XIV.

Sursa: https://expressdebanat.ro/cinema-luna-caransebes-cel-mai-vechi-cinematograf-de-pe-teriotirul-romaniei/

 

[the_ad id=”8461″]