Cladirile istorice trebuie reparate

Cladirile istorice trebuie reparate
CARANSEBEŞ – Municipalitatea anunță sancțiuni pentru proprietarii de clădiri istorice lăsate în paragină. Administrația locală a demarat un program de reabilitare a imobilelor de acest gen pe care le deține și speră ca și proprietarii privați să procedeze la fel.

„Am finalizat deja reabilitarea fațadei la Grădinița din centru, urmează zona fostului CEC dar și o altă clădire de pe Mihai Viteazu. Atenționăm proprietarii de monumente istorice să le repare, altfel ori aplicăm sancțiuni financiare, ori le reparăm noi și executăm contravaloarea reparației pe proprietar, pecuniar sau cu clădirea respectivă”, a precizat primarul Marcel Vela. Acesta a dat și câteva exemple negative, mai ales din zona centrală, cea in care se regăsesc cele mai multe din cele aproape 50 de clădiri istorice din Caransebeș.

„Nu mă refer neapărat la Palatul Episcopal pentru care există proiect de reabilitare. Avem însă clădiri degradate pe centru sau vis-a-vis de Episcopie cărora le pică tencuiala, avem Comunitatea de Avere, avem prima clădire de lângă Mall unde pică ferestrele și țigla sau alte imobile de pe strada Mihai Viteazu”, a spus edilul-șef. În opinia acestuia, proprietarii pot aloca fonduri din chiriile foarte mari pe care le încasează măcar pentru repararea fațadelor imobilelor istorice pe care le dețin.

Lidia Almăjanu

Sursa: http://www.caon.ro/