Coco Galescu paseste spre noaptea polara

Coco Galescu paseste spre noaptea polara

 Întors recent din expediţia africană, caransebeşeanul Coco Galescu se gândeşte deja la o nouă aventură, chiar dacă data nu a fost încă stabilită.

De data aceasta, Coco Galescu plănuieşte să refacă experienţa exploratorului Emil Racoviţă pe nava Belgica din urmă cu mai bine de o sută de ani, mai ales că renumitul alpinist priveşte acum altfel munţii şi gheţurile, ca pe nişte prieteni şi nu ca pe bastioane ce trebuie cucerite.

Ideea unei astfel de aventuri i-a venit lui Coco pe când a fost la Polul Nord, partenerii norvegieni de atunci vorbind foarte frumos deAmundsen şi de Racoviţă, colegi de expediţie pe nava Belgica.

„Această corabie este scufundată undeva lângă ţărmurile Norvegiei şi, deja, în mintea mea s-a născut un scenariu, cu descoperirea corabiei pe fundul mării şi plecarea pe urmele lui Racoviţă în nopţile polare, acolo unde a avut şansa sau neşansa de a rămâne prins între gheţuri, în prima expediţie care a iernat în apele subantarctice“, a explicat Coco Galescu, cel care consideră că renumitul om de ştiinţă este un motiv de mândrie pentru români. Mai mult, temerarul gugulan spune că încearcă să retrăiască momentele prin care au trecut membrii expediţiei de pe Belgica.

„Eu, care am trăit pe pielea mea experienţa din Antarctica vara, pe lumină, încerc să-mi imaginez ce era în sufletul acelor oameni care aşteptau în orice moment să rămână blocaţi pe gheaţă. Mă interesează acest proiect, de a realiza un film despre expediţie şi de a aduce mai multe detalii despre ce s-a întâmplat atunci“, a concluzionat Coco Galescu.

Belgica a fost construită în 1894, în Norvegia, ca balenieră. Vasul, dotat atât cu vele cât şi cu propulsie cu aburi, avea o lungime de aproape 36 de metri şi un deplasament de 263 de tone. El a fost cumpărat special pentru expediţia belgiană din Antarctica (1897-1901), la care au participat Roald Amundsen şi Emil Racoviţă.

Belgica a mai efectuat două călătorii în Arctica, fiind ulterior folosită ca vas de transport pentru marfă şi pasageri. Rechiziţionată de către trupele britanice în aprilie 1940, în timpul invaziei germane din Norvegia, nava a fost folosită ca depozit, şi, la evacuarea corpului expediţionar franco-britanic, a fost scufundată.

Societatea Belgica a anunţat că doreşte ridicarea epavei şi conservarea şi expunerea sa în Belgia. De asemenea, există planuri şi pentru construirea unei copii a vasului.

Nina Curiţa