Code Kids

Începând cu data de 08.04.2019, la Caransebeş se desfăşoară proiectul ,,CODE  Kids – Copiii fac coding în biblioteciile publice”. Acest proiect a fost iniţiat de Fundaţia Progress şi Asociaţia ETIC şi este realizat în parteneriat cu  6 biblioteci din Caraş Severin (Biblioteca judeţeană ,,Paul Iorgovici”, Biblioteca municipală ,,Mihail Halici”, Biblioteciile comunale din Sacu, Armeniş, Racaşdia si Constantin Daicoviciu). Programul beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, Orange Romania, Societe General, Cez Vanzari si Alpha Bank.

Obiectivele acestui proiect sunt: familiarizarea copiilor cu bazele competenţelor de coding şi realizarea unui număr de sarcini de bază, instruirea pentru facilitarea dobândirii experienţelor de coordonare de cluburi de coding pentru bibliotecarii cuprinşi în proiect precum şi crearea unei retele de suporteri ai activităţii de coding din mediul instituţional. Codingul este necesar pentru rezolvarea problemelor din orice domeniu, pentru dezvoltarea creativităţii şi gândirii critice dar, in acelasi timp, înlesneşte perspectiva dobândirii unor oportunităţi profesionale şi joburi de viitor.

Într-o primă faza, fiecare bibliotecă implicată în acestproiect a trimis la training, timp de 3 zile, câte 2 copii pentru a îndeplini rolul de ambasadori ai proiectului. Apoi, au început să se formeze cluburile de programare. La Caransebes, acest club îşi desfăşoară activitatea la secţia Biblionet a bibliotecii şi este alcătuit din 16 elevi cu vârste cuprinse între 10 si 14 ani, tineri care de la prima întâlnire s-au arătat entuziasmaţi de perspectiva de a învăţa programare şi algoritmi, respectiv de a rezolva lecţiile creative ce le sunt descoperite prin intermediul celor 2 ambasadori: Vile Patricia si Benec Constantin.

În acest an, elevii vor avea de rezolvat, la fiecare două săptămâni, teme de pe platforma www.code.org, scopul fiind de a deprinde noţiunile de bază în programare, iar suplimentar vor primi diverse sarcini creative: de a edita fotografii, filme, gif, de a face afişe sau postere. Anul viitor, pe măsură ce cursanţii vor prinde experianţă, vor lucra pe AppInventor, Scratch, Arduino (C++), vor primi sarcini din zona hardwere, mecanică sau robotică şi vor participa la târgurile de ştiinţă organizate la Biblioteca  Judeţeană.  

Acest proiect a debutat în anul 2019 şi se va finaliza în 2020, iar la sfârşitul programului copiii vor primi diplome din partea organizatorilor care să ateste noile competenţe dobândite pe perioada derulării acestuia.