Copiii, sarbatoriti la Episcopia Caransebesului

Copiii, sarbatoriti la Episcopia Caransebesului

 Sâmbătă 1 iunie, sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului a găzduit festivitatea de premiere a câștigătorilor concursurilor de cunoștințe religioase „Să ne cunoaștem credința“, din cadrul proiectului „Tineri în Biserică“ desfășurat în cinci parohii din protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane.

Festivitatea a fost, în același timp, un prilej de a sărbătoriZiua Copilului, dar și de a marca Duminica Părinților și a Copiilor în Patriarhia Română, reunind copii, părinți, preoți și profesori deopotrivă. Evenimentul s-a bucurat de prezența episcopului Caransebeşului, Lucian Mic şi a reprezentanților Centrului Eparhial, reunind copii, părinţi, preoți şi profesori de religie din localitățile unde este implementat proiectul: Caransebeș, Rusca Montană, Domașnea și Cornereva.

În debutul manifestării inspectorul pentru activitățile cu tineretul Mihai Ciucur a făcut o scurtă prezentare a proiectului, evidențiind principalele activități derulate până în prezent, după care toți cei prezenți au urmărit un material video cu momente din timpul desfășurarii concursurilor în parohii. În continuare, prof. Daniela Szeneszy a dat citire unor pasaje din lucrările copiilor participanți la concursuri. A urmat momentul în care reprezentanții parohiilor participante – copii și preoți deopotrivă – au mărturisit ce a reprezentat pentru ei participarea la activitățile din cadrul proiectului și care sunt așteptările lor în ceea ce privește următoarele acțiuni comune.

„Anul acesta, pentru copiii care s-au evidențiat în cadrul proiectului nostru, data de 1 Iunie a avut o însemnătate deosebită, ei fiind premiați și binecuvântați totodată de Prea Sfințitul care a venit, ca de fiecare dată, cu mult drag în mijlocul nostru. Toate activitățile de până acum – concursurile și discuțiile pe teme duhovnicești, cât și cele viitoare – întâlnirile, proiecțiile de film și tabăra ortodoxă de creație din luna iulie – se constituie în mijloace prin care noi, ca Biserică, intenționăm să atingem obiectivul final al demersului nostru: prezența și menținerea tinerilor în Biserică și unirea acestora cu Hristos prin împărtășirea cu Sfintele Taine“, a subliniat Mihai Ciucur.

La final, episcopul Lucian i-a premiat pe copiii care au ocupat primele trei locuri din fiecare parohie, oferindu-le diplome și pungi cu dulciuri și cărți. Totodată, episcopul le-a promis copiilor că va fi din nou în mijlocul lor în tabăra de creație „Credință și artă pentru toți“ ce se va desfășura în perioada 1-7 iulie și la care vor participa, alături de acești copii, și unii proveniți din familii cu posibilități reduse.

Proiectul „Tineri în Biserică“, ajuns la cea de-a doua ediție, se desfășoara în perioada martie – iulie 2013 în parohiile din Caransebeș, Rusca Montană, Domașnea și Cornereva, din protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane. Până în prezent, la activitățile prevăzute în proiect au participat 90 de copii de ciclul gimnazial coordonați de preoții și preofesorii de religie din aceste localități, urmând ca în cea de-a doua parte a proiectului să fie implicați și copii proveniți din familii cu probleme de ordin social.