Cu capsatorul contra cancerului

Chirurgii Vasile Cherdivară și Gheorghe Borcean junior, asistați de medicul anestezist Dana Loor, s-au folosit de un dispozitiv Stapler cu agrafe de titan pentru a sutura o zonă de unde au îndepărtat o tumoră malignă de colon la un pacient de 78 de ani.

„Am efectuat o ileotransversoanastomoză, procedeu care se face de zeci de ani la Caransebeș. Noutatea constă în sutura mecanică între ileon și intestinul gros transvers, pe care acum am făcut-o mecanic cu un aparat nou, un dispozitiv Stapler cu capse de titan, care ajută la scurtarea timpului operației și dă și o siguranță anastomozei mult mai mare, iar timpul de recuperare al pacientului este mai bun. A fost o premieră pentru noi, este mai ușor prin intermediul acestui dispozitiv ca un capsator, în comparație cu intervenția clasică, pentru că se suturează în doar câteva minute. Sperăm ca de acum înainte să ne putem ușura munca, dar cel mai important să-i ajutăm pe pacienți să se recupereze mai repede”, a declarat chirurgul Vasile Cherdivară.

Potrivit acestuia, operația a fost o reușită, iar pacientul va fi ținut sub observație pentru recuperare câteva zile, urmând apoi să consulte un oncolog.

JCS-R.M.