Datornicii la Primărie, demascaţi!

În şedinţa din luna februarie a Consiliului Local Caransebeş, social-democratul Gavrilă Ardelean a cerutsă se facă publice suma datoriilor pe care Primăria Caransebeş le are de încasat de la persoanele fizice şi juridice, precum şi identitatea acestora. În urma discuţiilor purtate atunci de primarul Felix Borcean cu grupul PSD, s-a luat decizia ca, pe site-ul Primăriei, să fie publicate listele cu persoanele fizice care înregistrează datorii de peste 500 de lei, în cazul celor juridice pragul minim fiind de 2.000 de lei, ele urmând să fie actualizate în permanenţă. Astfel, pe site-ul Primăriei Caransebeș, la secțiunea Compartimentul Impozite și Taxe Locale, au fost făcute publice listele cu debitorii care înregistrează obligații fiscale restante faţă de această instituţie la 31 martie a.c.

Conform datelor, de la cele 1.811 persoane fizice, Primăria are de încasat 6.319.225 de lei. Cea mai mare datorie se ridică la 146.570 de lei, în timp ce cea mai mică, la 501 lei.

În ceea ce privește persoanele juridice, pe listă figurează 62 de nume, suma totală a datoriilor ridicându-se la 2.908.629 de lei. În acest caz, cea mai mare datorie o are firma „Era Comexim” SRL, a omului de afaceri Dan Avram, aceasta ridicându-se la 671.366 de lei, urmată de „Grand GE.A.S”, societate din domeniul hotelier, cu 444.121 de lei, și de A.S. „Prod Avram” SA, cu o datorie de 178.561 de lei. Pentru recuperarea acestor bani, reprezentanţii administraţiei locale au făcut somații sau constituiri la masa credală, dar lucrurile sunt îngreunate de faptul că există multe firme care sunt în insolvență sau reorganizare.

Precizăm că, în conformitate cu Codul de procedură fiscală, în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale, Primăria Caransebeș îi va elimina din lista cu datornici pe cei care-și achită aceste obligații.

Vom reveni cu detalii în ediţia viitoare a ziarului.

Sonia BERGER