De ce plătim apă și canalizare în cantități egale?

Altă dată prieteni, cei de la PRO România Caransebeș s-au supărat pe șeful AquaCaraș, Gheorghe Filipescu. În ultima ședință de consiliu local, Marian Corduneanu a cerut ca șeful AquaCaraș, sau un alt reprezentant al operatorului de apă-canal, să fie prezent pentru a răspunde unei chestiuni ridicate atât de alesul PRO România, cât și de alți locuitori ai municipiului: de ce pe facturi apare același număr de metri cubi atât la apă, cât și la canalizare?

Aș vrea să-l invităm pe dl Filipescu sau un alt reprezentant AquaCaraș, să vină aici să ne explice, pentru că m-am uitat în facturile pe care le emit. Am înțeles, consumul de apă e justificat, dau exemplul meu, am 40 de metri cubi consumați, e corect, așa este, e apometru, cât consumi, atât plătești. Ce nu înțeleg eu de ce este trecută canalizare același număr de metri cubi, 40. Cum îmi justifică acel consum? Eu demonstrez că 20 nu s-au dus pe canal, de ce-i plătesc, ei cum demonstrează? Eu ud trandafirii, gazonul, consum, dar apa aia nu se duce pe canal, de ce plătesc?”, a fost dilema lui Corduneanu. N-a reușit să-l lămurească nici măcar reprezentantul cartierului Jupa, Alin Bodeanu, angajat, de altfel, al AquaCaraș, așa că alesul local așteaptă un răspuns de la șeful operatorului de apă-canal.

L-am întrebat și pe șeful AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, despre această situație, iar acesta s-a rezumat să ne spună: Noi procedăm așa cum prevede legea. Dacă domnii consilieri doresc explicații, noi venim pentru discuții cu legea pe masă!”

La ce lege se referă Filipescu? La un Ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC), apărut în 2007, prin care se lasă la latitudinea autorităților locale să taxeze canalizarea între 80% şi 100% din apa potabilă contorizată. Cu alte cuvinte, tot niște consilieri locali au luat decizia la momentul respectiv, iar după cum apare pe factură, înțelegem că la nivel de județ localitățile au fost de acord cu taxarea canalizării la nivel maxim.

JCS-R.M.