Din eleganta vremurilor de demult…

Din eleganta vremurilor de demult…

Clădirea Primăriei Caransebeș, monument istoric construit în 1903, păstrează și astăzi multe din obiectele de mobilier și decorative de la începutul secolului trecut.

Cei care trec pragul biroului primarului Marcel Vela, fie că sunt elevi care vizitează cladirea, delegații străine sau persoane care vin pentru rezolvarea diverselor probleme, pot admira mai multe astfel de obiecte care atrag imediat privirea prin măiestria cu care sunt lucrate. Un astfel de obiect este osobă de teracotă careia edilul a ținut să-i redea „a doua tinerețe”, cu ajutorul unor meșteșugari bătrâni, sobari din satul Zlagna, după ce a găsit-o într-o stare deplorabilă, aruncată în pivnița de la Casa de Cultură „George Suru“.

„E foarte veche, nu știe nimeni când a fost facută. Era foarte deteriorată dar încă păstra frumusețea ei de odinioară când am găsit-o. Au recondiționat-o niște meșteri care încă mai păstrează acest talent și care au cerut doar cinci milioane de lei vechi pentru asamblarea ei. Le-am spus că dacă vor restaura bine acest obiect de patrimoniu îi vom plăti dublu. Acum, această teracotă arată deosebit și este de o valoare inestimabilă“, a precizat Vela.

Pe lângă această sobă, în biroul edilului-șef se regăsește și un alt obiect care redă imaginea și parfumul vremurilor de altă dată – un tablou de Lazăr, din perioada anilor ’30, ce prezintă Caransebeșul interbelic. De asemenea, trecerea timpului este numărată de o pendulă de pe vremea primarului Constantin Burdea, de la începutul secolului XX, dovadă vie că obiectele bine lucrate își păstrează farmecul și peste foarte mulți ani.

Lidia Almăjanu