Două elicoptere SMURD pentru Caransebeş!


În vederea dislocării a două elicoptere SMURD la Caransebeş, în şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi-a dat acordul pentru transmiterea unor terenuri şi clădiri din domeniul public al judeţului, în domeniul public al Statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne.
Respectivele imobile, aflate în componenţa Unităţii Speciale de Aviaţie de la Caransebeş, se află şi în momentul de faţă în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, mai exact a Inspectoratului General de Aviaţie. În prezent, IGA derulează un program de achiziţie a unui număr de 12 aeronave, pe fonduri nerambursabile, dintre care şase elicoptere grele şi şase uşoare, şi are nevoie ca obiectivele de la Caransebeş să le aibă şi în proprietate, nu doar în administrare.
„Am înţeles că, din cele 12 elicoptere ce vor intra în proprietatea IGA la începutul anului 2021, două elicoptere SMURD, unul greu şi unul uşor, vor fi dislocate pentru zona montană, urmând ca ele să staţioneze la Unitatea Specială de la Caransebeş. Azi ne exprimăm acordul pentru transmiterea imobilelor, aşa cum ne-a solicitat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit noului Cod Administrativ, Guvernul trebuie să trimită o cerere pentru acest transfer, iar într-o şedinţă viitoare vom veni cu o altă hotărâre, prin care aprobăm transmiterea obiectivelor în proprietatea Statului. Este bine pentru judeţ ca Unitatea de Aviaţie să funcţioneze, şi mai ales să avem două elicoptere aici“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu.
Consilierul Ioan Cojocariu a spus, la rîndul lui, că Baza de aviaţie a fost înfiinţată de Sorin Frunzăverde, Marcel Vela şi generalul de brigadă Dorel Grădinaru, dar că aici trebuie făcute investiţii urgente, deoarece acoperişul hangarului este degradat.
„Unitatea de Aviaţie de la Caransebeş va asigura acoperirea aeriană a zonei de sud-vest a ţării, a frontierei terestre şi fluviale dintre România şi Serbia, şi a zonelor greu accesibile din cauza reliefului. Necesitatea de reglementare a statutului juridic a locaţiei în care funcţionează Unitatea Specială de Aviaţie de la Caransebeş şi a investiţiilor în infrastructura existentă constituie o urgenţă pentru Ministerul Afacerilor Interne“, se arată în cererea adresată Consiliului Judeţean Caraş-Severin, semnată de ministrul Marcel Vela.
Sonia BERGER

Sursa: https://www.7-zile.com/doua-elicoptere-smurd-pentru-caransebes/