Epigrama româneasca a pierdut o rima

NICOLAE NICOLAE

   Miercuri, 26 aprilie, s-a stins din viata unul dintre cele mai bune, mai fine si mai prolifice condeie pe care le-a avut Caransebesul, epigramistul NICOLAE NICOLAE. Distinsul scriitor, recunoscut la nivel national si international, a trecut în nefiinta la vârsta de 86 de ani, dupa o îndelungata si grea suferinta.

S-a nascut în 11 iunie 1927, în localitatea Rast, judetul Dolj.

Nicolae Nicolae a absolvit Institutul Politehnic din Brasov, azi ,,Universitatea Transilvania”, Facultatea de Silvicultura si Exploatare a Lemnului. Dupa absolvirea facultatii a fost repartizat la Sectorul de Exploatare Forestiera Zavoi, unitate apartinatoare Întreprinderii Forestiere Caransebes. Dupa o scurta perioada de activitate la Sectorul de Exploatare Zavoi, tânarul inginer Nicolae se transfera la Combinatul de Industrializare a Lemnului din Balta Sarata, pâna în anul 1997, când, datorita limitei de vârsta, a iesit la pensie.

Ca pensionar, vazându-se fara nicio activitate, si, nefiind strain de tainele si secretele scrisului, si-a oferit priceperea în ale gazetariei ziarului timisorean ,,Renasterea banateana”, unde a activat ca un apreciat colaborator timp de opt ani. În acest timp a mai cochetat si cu saptamânalul ,,Redesteptarea” din Lugoj si cu cotidianul ,,Timpul” din Resita, publicatii în care au aparut o buna parte din epigramele si pamfletele sale.

Împreuna cu profesorul Ion Murariu, fondeaza, în anul 1991, revista literara si de informatii ,,Mythos”, iar cu Al. Horvath revista ,,Secvente caransebesene”, publicatii care au avut o viata scurta pe firmamentul literar, datorita lipsei de fonduri. În 1995 pune bazele Cenaclului de Epigrama ,,Apostrof”, prilej cu care lanseaza si revista cu profil satirico-umoristic cu acelasi nume, o publicatie de cenaclu, în care apareau epigrame selectate dintre cele trimise de participantii la Festivalurile de epigrama ce se organizeaza la Caransebes.

Devenind membru al Uniunii Epigramistilor din România, a participat la numeroase concursuri de epigrama, fabula sau poezie umoristica, organizate de cenaclurile de profil din tara, dovedindu-se un redutabil si talentat epigramist, dovada stând cele peste 60 de premii obtinute. Spirit ironic si satiric, dar si încarcat de umor, n-a ocolit în opera sa nici fabula, nici cronica rimata, parodia ori cupletul, excelând în pamflet, dar punctul sau forte ramâne epigrama.

Pentru stradania, priceperea si talentul sau, conducerea Uniunii Epigramistilor din România l-a rasplatit cu diploma de ,,Membru de onoare al U.E.R.”, iar anul 2011 i-a adus râvnitul titlu de ,,Epigramist al anului”, conferit de conducerea U.E.R., într-un cadru festiv, cu prilejul desfasurarii Festivalului National de Epigrama de la Buzau.

Datorita faptului ca pâna în prezent Nicolae Nicolae a organizat la Caransebes zece editii ale Festivalului National de Epigrama – un real succes si un prestigiu adus nu numai lui, dar si al întregului oras -, Primaria l-a rasplatit cu titlul de ,,Cetatean de onoare al Municipiului Caransebes”, iar Biblioteca Municipala ,,Mihail Halici”, cu diploma de ,,Senior al culturii caransebesene”.

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova i-a conferit titlul de ,,Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova”, o adevarata recomandare pentru a intra în rândurile Ligii Scriitorilor din România, filiala Timisoara, fiind activ colaborator al revistei ,,Agora literara”, publicatie editata de Liga Scriitorilor din România.

Prezent în paginile tuturor revistelor umoristice din tara, precum si în peste 60 de antologii si culegeri, opera lui Nicolae Nicolae se regaseste în 13 volume, dupa cum urmeaza: ,,Câte-un strop de epigrama”, 1992 – Epigrame, Tipografia Caransebes; ,,Catrene cu si fara TVA” – Catrene si pamflete – 1995, Editura NAGARD, Lugoj; ,,Pamflete” – Pamflete, 1997, Colectia Liliput, Biblioteca Judeteana Resita; ,,În treacat” – Epigrame, pamflete si tablete, 1997 – Editura IONESCU, Caransebes – premiul pentru ,,Cea mai buna carte de umor”, Târgoviste, 1998; ,,Versuri cu reversuri” – Epigrame si versuri, 1999, Editura IONESCU, Caransebes; ,,Lampa lui Diogene” – Epigrame si versuri, 2001, Editura IONESCU, Caransebes – premiul pentru ,,Cea mai buna carte de umor”, Bistrita-Nasaud, 2001; ,,Vitralii” – Fabule si rondeluri, 2001, Editura IONESCU, Caransebes – premiul pentru ,,Cea mai buna carte de umor” – Resita (2003) si Vaslui (2004); ,,Pacate compensate” – Epigrame, 2003, Editura NAGARD, Lugoj; ,,În cautarea zâmbetului pierdut” – Epigrame si pamflete, 2005, Editura NAGARD, Lugoj – premiul pentru ,,Cea mai buna carte de umor”: Premiul I – Aiud, 2006; Premiul II – Buzau, 2006; Premiul special – Bistrita, 2006; ,,Pe aripile timpului” – Poeme, 2009, Editura NAGARD, Lugoj; ,,În catarea pustii” – Epigrame, 2010, Editura NAGARD, Lugoj – premiul pentru ,,Cea mai buna carte de umor”: Buzau (2010), Bistrita-Nasaud (2010) si Vaslui (2010); ,,Umor cu vedere la mare” – Epigrame alese, 2011, Editura NAGARD, Lugoj.

Sonia BERGER

Sursa: http://www.7-zile.com/