Era cartilor inca nu a apus

Era cartilor inca nu a apus

 Tinerii caransebeşeni rămân în continuare principalii clienţi ai bibliotecii din municipiu.

Iar asta în ciuda uşurinţei cu care ar putea accesa o gamă largă de informaţii prin intermediul internetului, chiar din confortul propriei locuinţe. Am încercat să aflăm zilele trecute de la câţiva tineri din capitala gugulanilor ce fel de informaţii caută la biblioteca publică sau de ce preferă această instituţie şi cartea tiparită în detrimentul informaţiilor din mediul virtual.

„La bibliotecă merg când îmi cer profesorii anumite informaţii din domeniul literaturii universale, dar şi din plăcerea de a citi o carte în liniştea din interiorul bibliotecii. Chiar dacă am internet acasă, e alta senzaţie, mai plăcută, când răsfoieşti paginile unei cărţi“, spune Emma Vasiliu, o tânără în vârstă de 17 ani. Un alt elev, de data aceasta din an terminal, Răzvan Marchiş, este pasionat de istorie.

„Mă pregătesc pentru Academia de Poliţie şi pe lângă faptul că-mi place istoria, mă ajută şi la admitere. Nu am încredere întotdeauna în informaţiile care se găsesc pe internet, în special în ceea ce priveşte istoria, aşa că rămân fidel celor pe care le găsesc la bibliotecă, mai ales că în ultima perioadă fondul de carte s-a îmbogăţit simţitor“.

De aceeaşi părere, că bibliotecile oferă cele mai sigure, complete şi verificate informaţii, este şi Lavinia Stan, elevă în clasa a IX-a. „Întâi merg şi caut informaţiile la bibliotecaliceului, iar dacă nu găsesc acolo ce doresc merg la cea municipală. Mă pregătesc deja pentru Jurnalism şi Comunicare, chiar am terminat zilele trecute o carte despre Relaţii Publice pe care am luat-o de la bibliotecă, a fost foarte interesantă“, a spus tânara viitoare jurnalistă, o cititoare ferventă, care a adăugat că frecventează destul de des biblioteca şi pentru că poate schimba păreri cu alţi tineri despre diferite volume.

Că la Caransebeş tinerii citesc cărţi şi la bibliotecă ne-a confirmat şi directorul de la Biblioteca „Mihail Halici“, Mircea Moscovici. Potrivit acestuia, foarte mulţi tineri apelează zilnic nu doar la informaţiile care pot fi găsite pe internet, în sala amenajată special în incinta instituţiei, dar şi la fondul de carte existent.

„Mă bucur mult că biblioteca rămâne un reper pentru mulţi dintre tinerii municipiului. Avem, în medie, câte 45-50 de tineri care vin zilnic să împrumute cărţi de la noi, majoritatea acestora provenind de la liceele şi scolile din Caransebeş. Sunt interesaţi, în principal, de ce li se cere de la şcoală, dar şi de cărţile pe care le citeşte orice adolescent“.

Lidia Almăjanu

Exit mobile version