Europa va avea un monument la Caransebes!

Europa va avea un monument la Caransebes!Scris de Lidia Almăjanu – CARANSEBEŞ – Ideea municipalității, ca Europa să fie reprezentată în premieră națională la Caransebeș printr-o operă de artă, se dorește a fi o încercare de promovare culturală a urbei gugulane.

O comisie condusă de reputatul critic Pavel Șușară, din care au mai făcut parte arhitectul Ioana Mihăescu, Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, Daniel Vighi și reprezentanți ai municipalității, a realizat luni o selecție a lucrărilor trimise de 25 de sculptori români și străini care au aplicat la concursul lansat de administrația locală.

„Lucrările trebuie să fie un reper inteligibil pentru oricare cetățean al Europei, o formă de comunicare pe care sensibilitatea contemporană o impune în fiecare zi”, a precizat criticul Pavel Șușară.

Specialiștii au ales în prima fază trei din cele 25 de lucrări, urmând ca în perioada următoare să fie selectate și altele, care vor fi supuse apoi și dezbaterii publice pe un site ce va fi realizat special de municipalitate.

„Vom promova această idee atât la Uniunea Artiștilor Plastici, cât și pe site-urile internaționale de specialitate, pentru a aplica artiști din toată lumea. Vreau să precizez că ne dorim ca acest monument să fie realizat din fonduri europene și nu de la bugetul local”, a spus și primarul Marcel Vela.

Trebuie precizat că artiștii selectați vor trebui să prezinte și soluții de rezistență, soluții tehnice și, evident, costurile necesare unei astfel de lucrări.

Sursa: http://www.caon.ro/europa-va-avea-un-monument-la-caransebes/1514953