Fotovoltaice și curent mai ieftin sau pășune și tradiții lângă aeroport?

Anunțul a fost făcut de primarul Felix Borcean, într-o recentă ședință de consiliu local, după ce mai mulți caransebeșeni s-au plâns că li se ia din terenul unde pășunează efectivele de animale pe care le dețin. Crescătorii de animale au auzit că se intenționează construirea unui parc fotovoltaic în zona din apropierea aeroportului, fapt confirmat de primarul Borcean. Investiția, aflată deocamdată doar la nivel de discuție, ar putea fi realizată în parteneriat cu cel care se ocupă de aeroport, omul de afaceri Gabriel Olariu.

„Există o astfel de perspectivă, nu e certă, dar există. Trebuie să ne gândim foarte atent dacă e bună o astfel de opțiune sau nu. Dacă e să mă întrebați pe mine, eu zic că da și vă și spun de ce. În condițiile în care o sută de hectare, cam atât ar fi fost, în parteneriat public-privat, s-ar transforma într-un câmp de panouri solare care să producă energie electrică pentru a acoperi de exemplu iluminatul public stradal, iluminatul la școli, la spital, eu zic că ar fi un lucru bun pentru Caransebeș, mai ales în condițiile în care e suficient teren pentru pășunat. E o perspectivă la care trebuie să reflectăm, a fost doar o discuție care a venit la propunerea celui care se ocupă de aeroportul din Caransebeș. Perspectiva e să ajute și aeroportul, se produce și hidrogen, e mult mai complexă, nu doar iluminat electric”, a explicat primarul Caransebeșului în plenul consiliului.

Borcean le-a spus aleșilor locali că au mai fost cereri la primărie pentru dezvoltarea unor investiții în câmpuri de panouri fotovoltaice, refuzate toate din același motiv, al crescătorilor de animale care foloseau terenurile respective pentru pășunat. În acest context, dacă va exista o intenție serioasă de realizare a unei asemenea investiții, trebuie luată în calcul, spune Borcean. Asta fără însă a fi afectați crescătorii de animale, pentru că și tradițiile au locul lor. Mai mult, o dezvoltare economică judicioasă, gândită atent, ar putea însemna și apariția unor noi investitori, crede edilul.

„Vedeți că toate comunitățile merg mai nou pe treaba aceasta, pentru că energia s-a scumpit foarte mult, trebuie să găsim surse alternative. Trebuie să avem în vedere și crescătorii de animale, dar trebuie să ne gândim și cum ne dozăm resursele de curent și celelalte resurse, care costă. Terenurile noastre sunt astea, precum și cele din zona investițională, și acolo trebuie să ne gândim foarte atent, le lăsăm pentru potențiale investiții sau facem fotovoltaice. Toate sunt legate, aeroportul și-ar dori să funcționeze și legat de această investiție în fotovoltaice, că și acolo sunt costuri cu energia. Și atunci, avem aeroport, s-ar putea dezvolta orașul, s-ar putea să apară și investitori. Nu pot să pun panouri pe teren unde să vină investitori să ridice o fabrică. Prioritare sunt investițiile, dar fără a-i faulta pe crescătorii de animale”, a concluzionat primarul Felix Borcean.

Ceea ce s-a și întâmplat câteva zile mai târziu, pentru că până la urmă s-au găsit și terenuri pentru pășunat în zona fostului Tancodrom, fără a fi afectate cele pe care ar putea răsări panourile fotovoltaice.

JCS-R.M.