Gazoductul BRUA aduce securitate energetică

Gazoductul BRUA aduce securitate energetică

CARANSEBEŞ – Aceasta a fost ideea lansată de mai toți oficialii prezenți luni la inaugurarea stației de comprimare a gazelor naturale Jupa, inclusă în proiectul BRUA care pe teritoriul județului Caraș-Severin mai înseamnă și aproape 60 de kilometri de conductă.

Realizată în 11 luni, stația este una dintre cele mai moderne, se întinde pe o suprafață însemnată și este primul obiectiv finalizat în faza I a proiectului BRUA, a spus directorul general Transgaz, Ion Sterian. Acesta a precizat că la realizarea acestui proiect nu a existat culoare politică, toată lumea implicându-se indiferent de partid. „Pe teritoriul României, din această conductă se vor descărca gaze cât este necesar. Să terminăm cu poveștile care spun că nu vom beneficia de gaze din această conductă”, a afirmat Sterian.

Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, i-a felicitat pe cei de la Transgaz pentru investiție și a lansat o idee către oficialii companiei, aceea de a gândi o strategie care să aducă gazul în fiecare casă din Caraș-Severin: „Vă rog ca în planul de dezvoltare a societății Transgaz să cuprindeți toate localitățile din Caraș-Severin și profit de faptul că sunt domnii secretari de stat aici pentru a vă ruga să elaborați o strategie la nivel național, ceva asemănător PNDL, pentru că aproape 70 la sută din localitățile din Caraș-Severin nu au gaz, să reușim să ajutăm localitățile mai mici că să ducem gazul în fiecare gospodărie”.

„Este o bucurie că s-a realizat această investiție, am certitudinea că această stație și întreg proiectul BRUA ne conferă nouă, țării, o siguranță energetică și ne leagă puternic de Europa”, a spus și primarul Caransebeșului, Felix Borcean.

Valoarea estimată a lucrărilor de la stația de comprimare Jupa este de 20 de milioane de euro, din care 12,5 milioane de euro doar valoarea grupurilor de comprimare a gazelor naturale. Stația arată ca una spațială, a remarcat și senatorul Marcel Vela, un vechi prieten al directorului Transgaz, Ion Sterian, iar pentru aceasta locuitorii Banatului de Munte trebuie să mulțumească celor care au gândit și pus în practică acest proiect.

„Acest traseu al BRUA a fost cândva, undeva, un pas, o idee, un curaj, o concepție, pe care Transgaz le-a făcut realitate, le-a transpus în lumea reală. Această stație de comprimare arată ca o stație spațială, oameni devotați au lucrat zi și noapte, chiar și de sărbători. Ei sunt ctitorii acestei stații, în frunte cu profesionistul Ion Sterian, directorul Transgaz. BRUA înseamnă independența energetică a României, e o garanție de securitate națională. Din partea noastră, a bănățenilor, acești oameni trebuie să primească un singur cuvânt: «Mulțumiri!»“, a declarat Vela.

Au mai fost prezenți la inaugurare înalți oficiali, precum un fost premier al Cehiei, secretari de stat din Guvernul României, prefectul Matei Lupu, ședul ISU Semenic, Cristinel Coneruprimarul Reșiței, Ioan Popa, cel al comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeș, alți edili de comune cărășene dar și invitați străini.

Trebuie precizat că întreaga stație este foarte bine securizată, accesul fiind foarte strict și fără telefoane sau aparatură foto-video. Și ca o mică picanterie: chiar dacă stația de comprimare se numește Jupa, se află pe teritoriul localității Zăgujeni.

Răzvan Mihalcea

Sursa: http://www.caon.ro/gazoductul-brua-aduce-securitate-energetica/2329162