Gugulanii au sarbatorit ca in povesti

Gugulanii au sarbatorit ca in povestiCa de fiecare dată, Primăria şi Casa de Cultură „George Suru“ au surprins plăcut prin programul gândit şi oferit în cele patru zile miilor de gugulani care au umplut aleile şi spaţiul verde din Teiuş. Zona a fost extrem de colorată, oferta comercianţilor fiind una bogată, de la mici, bere, clătite uriaşe sau obiecte de artizanat, până la senzaţiile ameţitoare din parcul de distracţii, foarte bine primite de copii şi tineri.

Nu au lipsit regalurile folclorice cu solişti şi ansambluri renumite din Banat şi Serbia, demonstraţii de dans sportiv, percuţie şi Kendo, concerte cu artişti precum Crush şi Alexandra Ungureanu sau Direcţia 5, care au electrizat pur şi simplu publicul. Organizatorii nu i-au uitat nici pe iubitorii artei teatrale sau ai muzicii clasice, pentru care au pregătit reprezentaţii susţinute de Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi Filarmonica din Arad. „De hramul catedralei episcopale, prin Ruga de la Oraş, am vrut să transmitem mesajul că aici, în vechea cetate a Banatului de Munte, se întâmplă lucruri frumoase, care bucură sufletul şi inima românilor. O rugă înseamnă, de fapt, o închinare şi o înălţare spre Cer şi spre Dumnezeu. Cred că această Săptămână Luminată şi încheierea ei cu o Rugă sunt tot ceea ce ne puteam dori mai mult“, a spus primarul capitalei gugulanilor, Marcel Vela.

Ca de obicei, Ruga a adus acasă şi mulţi localnici plecaţi peste hotare, atraşi de locul unde s-au născut şi de tradiţiile Banatului de Munte. „Am venit tocmai de la Londra şi vă pot spune că nicăieri în lume nu e mai frumos ca aici, laCaransebeş. Văzând aceşti micuţi purtând atât de mândri portul nostru popular, mi s-a umplut sufletul de bucurie că ei ne duc mai departe tradiţiile“, a spus Cristina, o „londoneză“ care nu a uitat că este gugulancă.

Ruga s-a terminat într-o atmosferă de sărbătoare, cu miile de participanţi admirând impresionantul foc de artificii care a luminat cerul Caransebeşului, târziu în noapte.

Lidia Almăjanu