Gugulanii au sarbatorit Marea Unire

Gugulanii au sarbatorit Marea Unire

CARANSEBEŞ – Câteva sute de caransebeșeni, în frunte cu oficiliatățile administrative, militare și religioase, au îndurat frigul pătrunzător și au venit în Centrul Civic să sărbătorească Ziua Națională a României.

De la mic la mare, „înarmați” cu flori, insigne și baloane tricolore, gugulanii au venit să-și cinstească înaintașii la Crucea Identității Naţionale, monument ridicat cu mai bine de 200 de ani în urmă. „Românii, caransebeșenii, gugulanii, știu să aprecieze Ziua Națională, știu să se bucure, să aducă un omagiu tuturor celor care s-au implicat în Marea Unire. Toți cei care simțim românește, fie că suntem de aici sau din Diaspora, trebuie să fim uniți. Sunt fericit pentru România, este un nou început de drum, o nouă șansă, cred că putem împreună să constrruim ca să fim respectați și apreciați în lume”, a spus primarul Marcel Vela. Printre gugulanii prezenți am întâlnit-o și pe interpreta de folclor Lia Lungu, purtând un costum tradițional popular, sosită tocmai din Statele Unite pentru a sărbători Ziua Națională acasă.

„Sunt acasă la mine, la Caransebeș, într-un oraș de fală. Am venit în straiele noastre, e normal să-mi cinstesc țara în acest fel. Eu port aceste costume și între americani, cum să nu îmbrac straiele noastre populare acasă? Acasă sunt și aici dar și în micile Românii din SUA, unde românii sunt o lume și o adevărată forță”, a explicat, cu emoție, gugulanca venită de la mii de kilometri depărtare. Tot printre lumea venită în Centrul Civic l-am găsit și pe tânărul basarabean Constantin Cavca.

Alături de mai mulți prieteni, acesta poartă cu mândrie două bannere din care nu lipsesc culorile tricolore, confecționate chiar de ei. Pe acestea se poate citi foarte clar „Unirea – obiectiv național” și „România Mare – Adevărata Românie în vechile hotare”.

„Suntem bucuroși că am putut veni să susținem de Ziua Naționala cauza Unirii, să transmitem un semnal către toți românii care vor reîntregirea patriei, pentru că doar uniți vom fi puternici”, ne-a declarat tânărul pe care vremurile l-au adus în Banat. Pentru că la Caransebeș nu se depun coroane de Ziua Naționala, sutele de participanți au îmbrăcat în flori monumentul dedicat românilor și identității naționale a acestora iar apoi au asistat la defilarea militarilor pe sub Arcul Unității Spiritual Creștine.

Și pentru că 1 Decembrie înseamnă bucurie, municipalitatea le-a pregătit și tradiționala deja fasole cu cârnați dar și un spectacol folcloric pe măsură, pe amândouă gugulanii gustându-le din plin.

Sursa: http://www.caon.ro/gugulanii-au-sarbatorit-marea-unire/1483528