Gugulanii platesc la fel ca si restul pacientilor

Gugulanii platesc la fel ca si restul pacientilor

Până acum câteva zile, coplata pentru caransebeşenii era de 5 lei, iar pentru pacienţii din alte localităţi – 10 lei

După mai multe semnale primite de la nivel guvernamental şi judeţean, Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş a decis să uniformizeze taxa decoplată percepută la externarea pacienţilor. Dacă până mai zilele trecute aceasta era de 5 lei pentru caransebeşenişi 10 lei pentru pacienţii din alte localităţi care apelează la serviciileunităţii sanitare din municipiu, în urmă cu câteva zile s-ahotărât că taxa va fi la acelaşi nivel pentru toată lumea, adică10 lei de persoană, aceasta intrând deja în vigoare.

Diferenţierea făcută la începutul lunii aprilie între localnici şi cei din afara municipiului de pe Timiş şi Sebeş nu a fost pe placul mai-marilor de la Ministerul Sănătăţii.În urmă cu douăluni, secretarul de stat Raed Arafat spunea că „taxa decoplată nu se stabileşte după pacienţi şi provenienţa lor. În final, asta este o discriminare pentru că toţi pacienţii respectivi au dreptul la aceleaşi îngrijiri. Pentru mine e un lucru inadmisibil şi o să-i avertizăm pe cei de la Spitalul din Caransebeş să revină asupra acestei măsuri“.

Chiar şi cu coplata uniformizată la valoarea de 10 lei,conducerea spitalului apreciază că suma ce va intra în bugetulunităţii nu este una importantă, astfel că din aceşti bani nu se poate vorbi de realizarea unor investiţii majore. Potrivit contractului încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări deSănătate, peste 1.000 de pacienţi beneficiază lunar de serviciile spitalului caransebeşean, două treimi dintre aceştiafiind din afara municipiului.

Lidia Almăjanu