Încă un Parc fotovoltaic la Caransebeș

Dacă proiectul Primăriei, selectat zilele trecute de Ministerul Energiei pentru finanțare, vizează construirea unui parc fotovoltaic de utilitate publică de 1,1 MW, care va asigura energia electrică pentru iluminatul public și clădirile din subordinea instituției, în cazul celui pe care SC Aeroportul Caransebeș SA îl dorește a fi amplasat chiar lângă aeroport este vorba despre un proiect comercial, privat, de mult mai mare amploare. Centrala electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei cu baterii cu capacitatea de stocare de 12 MWh și puterea instalată de 53 MWp va presupune instalarea pe terenul beneficiarului a nu mai puțin de 81.536 de panouri de 650 Wp fiecare, cu o suprafață totală de 1.970.040 mp, ce urmează a fi montate pe un total de 2.912 mese a câte 28 de panouri fiecare.

„Unitatea de stocare a energiei cu baterii va fi alimentată de centrala fotovoltaică, iar prin modul ei de funcționare, aceasta va contribui la stabilizarea Sistemului Energetic Național. Această configurație permite acumularea energiei solare produsă de panourile fotovoltaice în timpul zilei și eliminarea acesteia în momentele în care producția de energie solară este redusă sau absentă. Astfel, sistemul de stocare a energiei asigură maximizarea utilizării energiei solare, dar și autonomia sistemului energetic al locației respective.“ se arată în memoriu.

În studiu se află, deocamdată, trei variante de amplasare a acestor panouri, fiecare urmând a fi evaluată în funcție de orientarea și înclinarea panourilor fotovoltaice, urmărindu-se obținerea unei eficiențe optime în captarea energiei solare.

JCS-Walter Fleck