Intalnire dupa o jumatate de secol

Intalnire dupa o jumatate de secol Liceul Pedagocic „C.D. Loga” din Caransebeş a fost vineri, 31 mai, scena unui eveniment nu doar încărcat de emoţie, ci şi mai rar întâlnit. Instituţia de învăţământ a găzduit întâlnirea de 50 de ani a promoţiei care a terminat clasa a XI-a, profil Real, şi singura, de altfel, a Şcolii Medii Nr. 2, cum se numea pe atunci acest liceu, în anul 1963.Dintre cei 34 de absolvenţi din urmă cu jumătate de veac, răspândiţi, acum, în Germania, Austria, Canada sau Australia, au fost prezenţi la Caransebeş 24. Momentul revederii, consumat pe trotuarul din faţa intrării principale în şcoală, a însemnat îmbrăţişări, zâmbete, lacrimi, şi uneori uimire, pentru că, nu o dată, acestora le-a fost mai greu să se recunoască, după atâţia şi atâţia ani.

Despre bucuria revederii cu colegii şi a meleagurilor natale am stat de vorbă cu Eugenia Popescu, fost şef al Clinicii de Neurochirurgie din Linz, Austria, cea care a fost şi iniţiatoarea şi organizatoarea acestei întâlniri.„Marea mea bucurie este că i-am putut găsi pe aproape toţi colegii de clasă. Din păcate, cinci dintre aceştia nu se mai află printre noi… Acum, însă, ne bucurăm de revedere şi sunt mulţumită că toţi cei pe care i-am contactat au venit cu multă bucurie, au venit să vedem cu toţii cum arătăm la aproape 70 de ani”, ne-a spus fosta domnişoară Eugenia Mustăcilă.

 Printre foştii absolvenţi din urmă cu 50 de ani ai Şcolii Medii Nr. 2 din Caransebeş s-a numărat şi Ligia Brânzănescu, fost conferenţiar la Politehnica din Bucureşti şi totodată fostă colegă de bancă cu Eugenia Popescu, nimeni alta decât sora prozatorului Sorin Titel. „Mă bucur foarte tare că am revenit acasă, chiar au să-mi dea lacrimile dacă ma rostesc de două ori acest cuvânt, «acasă», şi să-mi revăd foştii colegi. Schimbări la ei, nu ştiu… Dacă stai puţin şi te uiţi mai atent, din figurile de acum parcă răzbat figurile adolescenţilor de acum 50 de ani”, a mărturisit Ligia Brânzănescu.

În şcoală, foştii absolvenţi au fost întâmpinaţi de actuala directoare, Gabriela Pfeifer, pe tonurile imnului „Gaudeamus”, cântat de un cor format din actualii absolvenţi ai Liceului „C.D. Loga” şi dirijat de prof. Ionică Drăghina, după care au trecut pe sub o boltă de flori ţinute în mânuţe de elevii de la ciclul primar. În sala Bibliotecii Liceului, cei mici le-au dăruit celor „puţin” mai mari flori şi obiecte confecţionate de ei la orele de desen sau lucru manual, fiind răsplătiţi cu sărutări pe obraji. Rămaşi singuri, foştii absolvenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria colegilor trecuţi la cele veşnice, apoi, deoarece fosta dirigintă, Eliza Molocea, nu mai este printre noi, acest rol şi l-a asumat prof. Gheorghe Ardelean, care a strigat catalogul.

Fiecare dintre cei aflaţi în sală a răspuns „Prezent!” şi a vorbit despre ce a mai făcut în perioada scursă de la ultima întâlnire la care a participat. Dintre foştii profesori ai promoţiei 1963 au mai fost de faţă Nicu Poşircă şi Ioan Poru, împreună cu soţi sa. Întâlnirea s-a terminat cu promisiunea foştilor colegi de a se revedea din nou şi peste alţi cel puţin 10 ani.

Sonia Berger