Iohannis la Timisoara: Nu facem unificarea dreptei impotriva lui Basescu sau pentru Basescu, ci fara Basescu

Iohannis la Timisoara: Nu facem unificarea dreptei impotriva lui Basescu sau pentru Basescu, ci fara Basescu© TION – Iohannis la Timisoara: Nu facem unificarea dreptei impotriva lui Basescu sau pentru Basescu, ci fara Basescu

Scris de B.A.M – Cei doi liberali care doresc să ia locul fostului preşedinte PNL Crin Antonescu – Klaus Iohannis şi Ioan Ghişe – au participat, vineri, la Timişoara, la o întâlnire cu liberalii din vestul ţării, înaintea congresului care va avea loc la finele săptămânii viitoare, la Bucureşti. După întâlnire, Ghişe nu a participat la întâlnirea cu jurnaliştii, însă Iohannis a explicat viziunea lui în ceea ce priveşte o viitoare unificare a partidelor de dreapta. În opinia lui, politicienii de dreapta trebuie să aibă curajul de a construi un proiect fără Traian Băsescu.

De altfel, liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, nu şi-a ascuns preferinţa pentru Klaus Iohannis, preşedintele interimar al liberalilor şi favoritul în cursa pentru funcţia ocupată până de curând de Crin Antonescu. Întrebat de reporterii www.tion.ro pe cine susţin liberalii timişeni în cursa pentru preşedinţia partidului, Robu a spus că încă nu există o poziţie oficială a filialei, însă, personal, îl susţine pe Iohannis.

„La sfârşitul întâlnirii am exprimat public poziţia mea personală: susţin aderarea PNL la PPE, susţin fuziunea PNL cu PDL, condiţionată de păstrarea numelui de PNL, susţin candidatul Klaus Iohannis la preşedinţia partidului şi susţin candidatul Klaus Iohannis la Preşedinţia României”, a spus Robu.

De altfel, după întâlnirea cu liberalii din vestul ţării, senatorul Ioan Ghişe, contracandidatul lui Iohannis la preşedinţia PNL nici nu a participat la conferinţa de presă.

Klaus Iohannis, însă, a afirmat că susţine o unificare a dreptei, însă fără Traian Băsescu, pe care îl consideră un politician al trecutului.

„Am prezentat aici, la Timişoara, viziunea pe zece ani a partidului. Am discutat unificarea dreptei, evident în ecuaţia comună PNL-PDL. (…) Îmi doresc să avem în 2014 un Preşedinte al României care e propus de PNL şi îmi doresc ca acest Preşedinte să primească un nou mandat în 2019. Îmi doresc ca în 2016 dreapta unită să fie atât de puternică încât să câştige alegerile parlamentare şi să guverneze România timp de două mandate. Pentru că e nevoie de două mandate pentru a schimba profund România. (…) Nu negociem cu PMP dintr-un singur motiv: trebuie să avem curajul să construim un proiect important pentru România fără a ne referi la Traian Băsescu. Este clar că Traian Băsescu a fost figura politică cea mai importantă în ultimii zece ani. Acea epocă s-a încheiat. Noi nu facem unificarea dreptei împotriva lui Traian Băsescu, nu facem unificarea dreptei pentru Traian Băsescu, facem unificarea dreptei fără Traian Băsescu”, a explicat Iohannis.

Primarul Sibiului s-a referit şi la evenimentele din ultimele două zile în care este implicată familia Preşedintelui, el susţinând că indiferent de implicarea lui Traian Băsescu în această chestiune, el ar trebui să îşi prezinte demisia.

„În ceea ce priveşte evenimentele extrem de grave pe care le-am observat cu toţii în ultimele două zile, acuzaţiile sunt de o asemenea gravitate încât noi politicienii trebuie să ieşim din discuţie şi ea să rămână la organele abilitate, care să explice opiniei publice ce e adevărat şi ce nu e adevărat. E o situaţie de o gravitate cum nu am mai avut. Sper să primim foarte repede răspunsurile aşteptate de la procurori şi judecători. (…) Eu ca simplu cetăţean aştept să fiu lămurit dacă Preşedintele e sau nu implicat în această chestiune. Dacă este, evident trebuie să plece. Dacă nu este, atunci este opţiunea domniei sale. (…) Eu în locul său aş demisiona”, a concluzionat Iohannis.

Sursa: http://www.caon.ro/