Isi vor asuma descentralizarea

Isi vor asuma descentralizarea

REŞIŢA – Liderii Uniunii Social-Liberale au decis ca, înainte de adoptarea bugetului pentru anul 2014, Guvernul să-și angajeze răspunderea pe proiectul de lege privind descentralizarea. Decizia privind procedura angajării răspunderii a fost luată pentru a preveni eventuale încercări de sabotare a proiectului și pentru a putea avea noile instituții funcționale din 2014.

Liderii USL consideră că acest proiect va realiza, pentru prima dată după 1989, o descentralizare reală și o apropiere a administrației publice de cetățean, în așa fel încât cea mai mare parte a serviciilor publice să fie realizate pe plan local sau, cel mult, pe plan județean, nu la București. Potrivit vicepreședintelui executiv al PNLpe probleme de administrație publică, Marcel Vela, în urma dezbaterilor din interiorul USL și, de asemenea, cu ministerele implicate, s-a ajuns la concluzia că este necesară trecerea în zona de competență a structurilor locale –consilii locale, consilii județene sau Consiliul General – a structurilor care în acest moment încă depind de Guvern.

Este vorba de cele din domeniile Sănătății, Agriculturii, Transporturilor, Mediului și schimbărilor climatice, Muncii și protecției sociale, Tineretului și sportului, Culturii, Turismului. In schimb, structurile care țin de ordine publică și de Poliție rămân în cadrul MAI și vor fi tratate separat de legea descentralizării.

Proiectul de act normativ va fi discutat cu grupurile parlamentare ale USL, precum și cu cele ale opoziției, urmând a fi adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în luna noiembrie, înainte de adoptarea bugetului de stat, astfel încât în noul buget finanțarea acestor structuri să fie trecută la consiliile locale, județene sau Consiliul general care le vor avea în subordine.

„După Revoluția din anul 1989, este primul pas cu adevărat important și pentru reformarea administrației publice care din 1968 funcționează după principii comuniste. USL-ul are acest curaj și a demonstrat că lucrând în echipă, liberali și social-democrați putem face proiecte importante pentru România”, a precizat liderul liberal. În ceea ce priveste proiectul de la Roșia Montană, PNL a anunțat că respinge proiectul de lege pe care Comisia specială a fost sesizată, cel inițial, dar este dispus, în cadrul acestei comisii sau în orice altă formă de dezbatere, să discute elemente dintr-o lege sau modificări de legislație generale, privitoare la exploatările de acest fel și la resursele naturale în general.

Sursa: http://www.caon.ro/