Judetul Caras-Severin a deschis portile poeziei

Judetul Caras-Severin a deschis portile poeziei

REŞIŢA – Poeţi din 15 state participă anul acesta la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional „Porţile Poeziei”, manifestare care a debutat joi, la Reşiţa, într-un cadru festiv.

Pe parcursul a trei zile, cei 80 de participanţi, 44 dintre ei străini, vor vorbi împreună aceeaşi limbă: cea a poeziei. O parte din oaspeţii străini se află la prima participare în cadrul festivalului, alţii

s-au regăsit pe listele organizatorilor şi la ediţiile trecute. Acţiunile şi întâlnirile literar-poetice programate pentru intervalul 29 mai – 1 iunie se vor desfăşura la Reşiţa, Bocşa, Oraviţa şi Caransebeş, o parte din ele în clădirile monument din Caraş-Severin.

Liubiţa Raichici, directorul festivalului, a dat joi şi un răspuns cârcotaşilor, acelora care s-au întrebat de ce judeţul Caraş-Severin trebuie să găzduiască, pe timp de criză, un eveniment de o asemenea amploare: „Eu cred că nici un om care trăieşte pe planeta asta nu-şi doreşte să trăiască doar la nivel strict material, al trupului său, pentru că fiinţa umană aşa este făcută de Dumnezeu, cu etaje superioare, pentru că are minte şi suflet. Dacă reducem fiinţa umană la mai puţin decât a făcut-o Dumnezeu, adică a o reduce doar la hrană, ar fi foarte trist şi contraproductiv. Eu cred că orice om simte nevoia de frumos, oamenii au nevoie să comunice, să fie împreună unii cu alţii, să fie prieteni dincolo de graniţele de orice fel, dincolo de relaţiile sociale (…) aici este vorba despre o manifestare superioară spiritului, este vorba despre dragostea pe care noi simţim nevoia să o oferim unii altora, pentru că vedeţi dumneavoastră, în lumea contemporană, vorba lui Cioran, care se află sub blestemul materialităţii, există şi manifestări dincolo de interes, care leagă oamenii şi ne fac să ne simţim în comuniune, ne fac să ne simţim fraţi, cum, de altfel, şi suntem”.

În cadrul festivităţii de deschidere, eveniment organizat sub cupola Palatului Administrativ din municipiu, s-a acordat şi un premiu simbolic, de „prietenie şi poezie”. Acesta a revenit Serbiei, ţară greu încercată în ultimele săptămâni, şi a fost ridicat de preşedintele Uniunii Scriitorilor din această ţară, Radomir Andric.

Nu trebuie uitaţi nici organizatorii: Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Grupul CEZ România, alături de partenerii – Fundaţia ,,Activity”, Primăria Caransebeş, Casa de Cultură ,,George Suru” Caransebeş, Primăria Bocşa, Casa de Cultură şi Biblioteca ,,Tata Oancea” din Bocşa, Primăria Oraviţa, Casa de Cultură Oraviţa, Episcopia Caransebeşului, Mănăstirea ,,Sfântul Ilie” Bocşa şi Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” Teiuş.

Roxana Bălan Nafiru

Sursa: http://www.caon.ro/

 

Exit mobile version