La Jupa se mai bagă o dată gazul!

Asta, cu toate că la doar câțiva kilometri există o stație de comprimare a gazelor naturale ce face parte din proiectul BRUA, denumită chiar Stația de Comprimare Jupa, deși se află pe teritoriul comunei Constantin Daicoviciu.

Primăria Caransebeș a încercat și în 2021 o extindere a rețelelor de gaz la Jupa, alături de comunele Buchin, Bucoșnița și Bolvașnița, însă aceasta nu s-a mai concretizat. Sau anterior, din fonduri proprii, însă costurile ar fi fost mult prea greu de suportat pentru un buget local, totuși, nu prea mare. Așa că s-au căutat alte oportunități de finanțare, iar Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“ a picat ca o mănușă. Municipalitatea n-a stat prea mult pe gânduri, a întocmit cererea de finanțare și a venit cu documentele la aprobat în Consiliul Local, iar aleșii locali n-au stat prea mult pe gânduri și au dat undă verde depunerii proiectului, devizului general estimativ al investiției și cofinanțării din partea Caransebeșului.

Conform devizului, extinderea rețelei de gaz la Jupa s-ar ridica la 5,99 milioane lei fără TVA, cu o cofinanțare de la bugetul local de 337 de mii de lei, tot fără TVA. „Jupa aparține de municipiul Caransebeș, avem acolo 230 de gospodării care în momentul de față nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale. Lungimea estimată a rețelei de alimentare cu gaz este de 4,8 kilometri. Pe cei de la Jupa am vrut să-i prindem și în proiectul demarat deja pentru Teiuș, Valea Cenchii și Gară, dar ei fiind într-un punct de exploatare diferit față de municipiul Caransebeș, nu i-am putut include în proiectul de extindere a rețelelor“, spune primarul Felix Borcean. Să fie cu noroc de această dată pentru ce din Jupa?

JCS-Răzvan Mihalcea